Bir kentsel dönüşüm modeli olarak alansal temizleme: Barselona ciutat Vella örneği
Urban clearance as an urban regeneration model: The example of Barcelona ciutat Vella
- Tez No: 510227
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarihi kent merkezi, kentsel dönüşüm, Barselona, alansal temizleme, soylulaştırma, Old town, urban transformation, Barcelona, urban clearance, gentrification
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kentsel sorunlara çözüm üretmek amacıyla, değişime uğrayan bir bölgenin ekonomik, fiziksel, sosyal ve çevresel koşullarına kalıcı bir çözüm sağlamaya çalışan kapsamlı bir vizyon ve eylem olarak ifade edilen kentsel dönüşüm kavramının ülkemizdeki karşılığı genelde fiziksel mekânın dönüşümüne indirgenmekte; dönüşümün toplumsal, ekonomik ve çevresel boyutları göz ardı edilmektedir. Bu bağlamda özellikle Avrupa kentlerindeki deneyimler irdelendiğinde kentsel dönüşümün uzun soluklu bir süreç olduğunu izlemek mümkün olmaktadır. İspanya'daki uzun faşizm döneminin (1939-1975) ardından gelen demokratikleşme sürecinde özerkliğini tekrar kazanarak yapısal bir dönüşüm içine giren Katalonya'nın başkenti Barselona, değişen kent politikalarıyla, daha sonra“Barselona Modeli”olarak anılacak, bir kentsel dönüşüm süreci içine girmiştir. Uzun süre sur içi dokusu içine sıkışmış ve yapısal bir dönüşüm geçirememiş, Katalan kimliğinin sembol mekanlarının bulunduğu tarihi kent merkezin (Ciutat Vella) dönüşümü, Barselona Modeli'nin en önemli halkalarından birisi olmuştur. Çalışma kapsamında, ilk etapta Ciutat Vella'daki kentsel dönüşüm sürecinin analiz, örgütlenme, yönetim, projelendirme ve uygulama aşamaları incelenmiştir. Genel bir incelemenin ardından, esponjamiento adı verilen bölgedeki en büyük alansal temizleme müdahalelerin gerçekleştiği El Raval ve Santa Caterina bölgelerindeki uygulamalara odaklanılarak, yaşanılan deneyimler farklı boyutlarıyla irdelenmiş ve bölgedeki dönüşüm sürecinin
Özet (Çeviri)
In Turkey, the term of“urban regeneration”is generally demoted the transformation of physical space. However, when we examine the experiences - especially- in Europe, it is possible to see the long-term transformation processes and their social, economic and environmental dimensions. After a 40-year dictatorship period in Spain, Catalonia regain its autonomy (1979) and the new-elected city council of its capital- Barcelona adopted new urban strategies called“Barcelona Model”. The transformation of old town (Ciutat Vella district) - which had been a deprived area since the mid 19th century- was one of the main parts of Barcelona Model. As part of it, Barcelona's municipality has introduced a series of urban renewal programmes – PERIs (Special Plans of Interior Reform) – to deal with deprived neighbourhoods of the city centre suffering from poor housing conditions, inadequate services and infrastructure, and decreasing population. The principal intervention method of PERIs was an urban clearance model called esponjamiento. This thesis work, seeks to evaluate this urban clearance model and its social & spatial effects to the region via comparing the biggest urban intervention experiences during Ciutat Vella's transformation process: El Raval (large-scale demolition) and Santa Caterina (micro-scale demolition) neighbourhoods.