Avrupa'da aşırı sağ'ın yükselişinin göç politikalarına etkileri: Hollanda örneği
The effects of the rise of European extreme right on migration policies: The Netherlands case
- Tez No: 510240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GÜRAY YONTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Aşırı Sağ, Avrupa, Geert Wilders, Göç, Hollanda, Extreme Right, Europe, Geert Wilders, Migration, The Netherlands
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Göç, insanlığın doğuşuyla birlikte ele alınabilir ve genel anlamda tanımlanırsa insanların bulundukları yerden başka bir yere geçici, kalıcı, gönüllü ya da zorunlu bir şekilde fiili olarak yer değiştirmesidir. 20. yüzyılda yaşanmış olan savaşlardan kaynaklı olarak büyük bir yıkıma uğrayan Avrupa ülkeleri, bu yıkımı bertaraf etmek ve yeniden toparlanabilmek adına göç almaya başlamışlardır. Ancak bu şekilde başlayan göç dalgası ardından aile birleşmeleri yoluyla daha da artmıştır. Bu süreçte Avrupa'ya alınmayan göçmenler yasadışı yollardan da Avrupa ülkelerine girmeye başlamıştır ve bu durum Avrupa için bir sorun teşkil etmiştir. Özellikle de 1973'teki petrol kriziyle birlikte göçmenlere daha katı bir tutumda bulunulmuştur. Göçmenler ve sığınmacılar için de bu durum oldukça sıkıntılı olmuştur. Avrupa Birliği üye ülkeleri bu noktada sığınmacı ve göçmenlere yönelik olarak ortak anlaşmalar ile dış sınırların kontrolünü sağlamaya çalışmıştır. Avrupa'da bunların yanı sıra son dönemlerde yükselmeye başlayan aşırı sağ'ın da göç politikalarında yarattığı dönüşümler oldukça ilgi çekici bir hal almıştır. Özellikle Soğuk Savaş'ın ardından yaşanan güvenlik endişesi nedeniyle göçmenler bir güvenlik sorunu olarak görülmüştür. Bu yüzden de bu durum aşırı sağ partiler tarafından kullanılarak göçmenlere yönelik katı politikalar hayata geçirilmeye çalışılmıştır. Nitekim son dönemde aşırı sağ partilerin oylarında gözlenen artış da bu durumu özetlemektedir. Bu çalışmanın amacı, Avrupa'da aşırı sağ'ın göç politikalarında yarattığı dönüşüm ve bu dönüşüm çerçevesinde yine aşırı sağın yabancı düşmanlığı üzerinden politik olarak beslenmesinin Hollanda örneği üzerinden gösterilmesidir. Yöntem olarak ise, literatür taraması, içerik analizinin yanı sıra ulusal ve uluslararası gazetelerin arşiv taramaları yapılmış ve ülke incelemelerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration can be handled with the birth of mankind and if it is defined in general terms, it is the actual displacement of people from one place to another, temporally, permanently, voluntarily or compulsively. European countries, which suffered great destruction due to the wars of the 20th century, have begun to recieve immigration in order to overcome this destruction and to regroup. However, the wafe of migration that began this way has increased further through family unification. Immigrants, who were not allowed to enter Europe in this process, started to enter European countries illegally and this constituted a problem for Europe. Especially with the oil crisis in 1973, the immigrants were faced more strict regulations. For immigrants and asylum seekers, this situation became very distressing. Member states of the European Union have tried to control foreign borders with joint agreements against asylum seekers and migrants at this point. In addition to these, the transformations in the immigration policies created by the extreme right which have recently started to rise in Europe have become quite interesting. Immigrants have been viewed as a security issue, especially because of the security concern that followed the Cold War. Therefore, this situation has been used by the right-wing parties to try to pass on the hard politics towards immigrants. As a matter of fact, the recent increase in the votes of ectremist parties also summarizes this situation. The aim of this study is to demonstrate the transformation which extreme right parties create on the immigration policies and the political gain of the extreme right through Xenoohobia on the case of the Netherlands. As a method, literatüre review, contents analysis as well as national and international newspaper archives are used and country reviews are given.