Okul öncesi eğitime devam eden 48-60 aylık çocukların İngilizce dil ediniminde fiziksel aktiviteler ile birleştirilmiş İngilizce müzik ve müzikli oyunların etkisi
The impact of music, songs and movement on the English language acquisition by preschool children between the ages of 48-60 months
  1. Tez No: 510286
  2. Yazar: FATİME BUŞRA KUZUCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NUR TUĞLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk Eğitimi, Hareketli Şarkılar, İngilizce Dil Edini-mi, Fiziksel Tepki Yöntemi, Ritim, Action Songs, English Language Acquisition, Rhythm, Very Young Learner
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitime devam eden 48-60 aylık çocukların İngiliz-ce Dil Ediniminde fiziksel aktiviteler ile birleştirilmiş İngilizce müzik ve müzikli oyunların etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın amacına uygun olarak belirlenen model, yarı deneysel desen modellerinden ön-test, son-test kontrol gruplu deneysel desen modelidir. Örneklemi resmi okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 19 kız ve 25 erkek olmak üzere toplam 44 çocuk oluşmaktadır. Dil gelişim puanları“Kelime Performans Kontrol Listesi”ve“Ritim Performansı Gözlem Formu”veri toplama araçları ile elde edilmiştir. Uygulama süreci edinilmesi hedeflenen 33 kelime ve kavramlara göre 10 hafta olarak planlanmış ve her iki gruba da TPR (Fiziksel Tepki Yöntemi) metodu ile verilerek, uygulamalar araştırmacı tarafından yürütülmüştür. Bu kapsamda hedef kelimeler ve kavramlar ile ilgili 11 adet eğitici İngilizce şarkı ve müzi-kli oyunlar kullanılmıştır. Deney grubunda ritim ve fiziksel aktiviteler ile birleştirilmiş İngilizce müzik ve müzikli oyunlar kullanılırken, kontrol grubunda flash kartlar ve flash kartların ifade ettiği kelime ve kavramları açıklayan sözel ifadeler kullanılmıştır. İngilizce dil edinimi açısından ritim ve fiziksel aktiviteler ile birleştirilmiş müzik ve müzikli oyunlar alma durumunun çocukların puanları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Buna göre her grup içinde alıcı dil, ifade edici dil ve ritim becerilerinin gelişimi açısın-dan da karşılaştırmalar yapılmıştır. Elde edilen veriler Shapiro-Wilk analizi, Mann-Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, fiziksel aktiviteler ile birleştirilmiş İngilizce müzik ve müzikli oyunlar kullanılarak İngilizce Dil Edinimine ilişkin etkinliklerin verildiği kontrol ve deney grubunun dil gelişiminde anlamlı farklılık görülmüştür. Çocukların ritim, alıcı dil ve ifade edici dil puanları değerlendirildiğinde 48-60 aylık çocuklara ikinci bir dil edinim sürecinde kullanılan fiziksel aktiviteler ile birleştirilmiş İngilizce müzik ve müzikli oyunların, resimli kartlar ile dil öğretim tekniğine göre daha etkili olduğu saptanmıştır. Bu bulgular ışığında Okul öncesi Eğitim Programı kapsamında İngilizce Dil Edinimi açısından dilin erken yaşlarda verilmesi, fiziksel aktiviteler ile birleştirilmiş eğitimsel İngilizce müziklerin ve şarkıların amaca yönelik kullanılması ve bu kapsamda program ve içerik hazırlanması gibi öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effectiveness of music along with physi-cal movement in terms of English Language Acquisition of 48-60 months old young learners in the preschool education. This study has an experimental research design randomized pre-test, post-test with control group design. The sample was 44 public preschool children and there were 19 girls and 25 boys in total. Two instruments named“Rhythm Performance Observation Form”and“Vocabulary Performances Checklist”were used to collect the data. The program was planned for 10 weeks con-sisting of 33 English words and concepts. Total Physical Response (TPR) method was applied to carry out the research for both group. Related to target words and concepts, 11 educational English songs associated with physical activities were used. In the re-search group, rhythm and English action songs were used to achieve target English words and concepts. On the other hand, the control group did not receive rhythm and English music instead, flash cards expressing the target English words and concepts were given. From the point of English Language Acquisition, comparisons were made between scores of the control group and the research group based on rhythm and edu-cational English music associated with physical activities. Within each group, compari-sons were also made regarding the development of receptive language, expressive lan-guage and rhythm skills. The data collected was analyzed with Shapiro-Wilk analysis, Mann-Whitney U Test and Wilcoxon Signed Ranks Test. According to the findings of the study, there is a remarkable difference in language development on experimental group that acquired the language with the help of rhythm and English music associated with physical movements. When rhythm, receptive language and expressive language scores were evaluated, the results indicated that rhythm and English music combined with physical activities increase the level of children's language development more than using flashcards. Upon understanding the significant effectiveness of the rhythm and English music combined with physical activities the acquisition process of children aged between 48-60months, it can be concluded that teachers should use more songs and English music in their classroom. Moreover, songs should be used according to the aim of the target language for very young learners. Last but not least, English Lan-guage Acquisition ought to be given to children in their early years under the Pre-school Education Program.