Narsisizm: Algılanan ebeveyn tutumları ve savunma mekanizmaları açısından bir inceleme
Narcissism: An investigation based on perceived parental rearing styles and defense mechanisms
  1. Tez No: 510327
  2. Yazar: AHMET HAMDİ İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL DURAK BATIGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: kırılgan narsisizm, büyüklenmeci narsisizm, algılanan ebeveyn tutumları, bölme savunma mekanizması, savunma biçimleri, grandiose narcissism, vulnerable narcissism, defense styles, perceived parental rearing styles, splitting defense mechanism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada (1) büyüklenmeci ve kırılgan narsisizm, algılanan ebeveyn tutumları, bölme savunma mekanizması ve savunma biçimleri arasındaki ilişkiler; (2) yaş ve cinsiyetin narsisizmin alt boyutları üzerindeki etkileri ve (3) algılanan ebeveyn tutumları ve savunma mekanizmalarının narsisizmin alt boyutları üzerindeki yordayıcı rolleri incelenmiştir. Ayrıca algılanan ebeveyn tutumları ile narsisistik kişilik özellikleri arasında savunma mekanizmalarının aracı rolü test edilmiştir. Araştırmaya ''uygun örnekleme yöntemi'' ile 18-65 yaş aralığındaki 508 katılımcı dahil edilmiştir. Veri toplama aşamasında Kişisel Bilgi Formu, Patolojik Narsisizm Envanteri, Narsisistik Kişilik Envanteri-16 Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği, Savunma Biçimleri Testi-40 ve Bölme Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular büyüklenmeci narsisistik özelliklerin cinsiyet ve yaş gruplarına göre; kırılgan narsisistik özelliklerin ise sadece yaş gruplarına göre farklılaştığını ortaya koymuştur. Regresyon analizlerinde algılanan ebeveyn tutumlarından babanın reddediciliği ve annenin duygusal sıcaklığının, savunmalara ilişkin değişkenlerden ise immatür savunma biçimi, bölme savunma mekanizması ve nevrotik savunma biçiminin büyüklenmeci narsisizm puanlarını yordadığı görülmüştür. Kırılgan narsisizm puanlarının ise babanın algılanan reddediciliği, annenin algılanan aşırı koruyuculuğu, bölme savunması ve tüm savunma biçimleri tarafından yordandığı tespit edilmiştir. Aracı değişken analizlerinde bazı algılanan ebeveyn tutumları ile narsisistik özellikler arasındaki ilişkilerde, bölme savunma mekanizmasının ve immatür savunma biçiminin aracılık etkileri anlamlı bulunmuştur. Bulgular ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aims of the current study were to examine (1) the relations among grandiose and vulnerable narcissism, perceived parental rearing styles and defense mechanisms; (2) the possible effects of age and gender on the subtypes of narcissism; (3) the roles of perceived parental rearing styles and defense mechanisms in predicting grandiose and vulnerable narcissism scores. Additionally, the mediating roles of defense mechanisms between perceived parental rearing styles and narcissism subtypes were also investigated. The study included 508 participants, aged between 18 and 65. Participants were asked to answer a battery of questionnaire including Demographic Information Form, Pathological Narcissism Inventory, Narcissistic Personality Inventory, Egna Minnen Betraffande Uppfostran – My Memories of Upbringing, Defense Style Questionnaire-40 and Splitting Scale. Results revealed that grandiose narcissism scores differed by gender and age groups, whereas vulnerable narcissism scores only differed by age groups. In regression analyses parental rejection, maternal emotional warmth, immature defense style, splitting defense mechanism and neurotic defense style demonstrated significant effect on grandiose narcissism; and vulnerable narcissism scores were predicted by parental rejection, maternal overprotection, splitting defense mechanism and all of the defense styles assesed. Moreover splitting defense mechanism and immatur defense styles either fully or partially mediate the relationships between perceived parental rearing styles and narcissism subtypes. The findings were discussed within the relevant literature.