İskelet kası kaynaklı myokinlerden myonectin'in polikistik over sendromu hastalarındaki insülin direnci ile ilişkisi
- Tez No: 510356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV ATIŞ AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: insulin direnci, myonectin, polikistik over sendromu, insulin resistance, myonectin, polycystic over syndrome
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı polikistik over sendromlu kadınlarda myonectin konsantrasyonlarını değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Rotterdam kriterleri esas alınarak polikistik over sendromu tanısı olan 40 hasta ve 40 kontrol grubu belirlenmiş ve bu gruplarda yaş, hormonal parametreler, vücut kompozisyonu, vücut kitle indeksi, bel ve kalça çevreleri, açlık insülini , açlık kan şekeri ve HDL, LDL ,HOMA-IR, trigliserid , total kolesterol ve myonectin düzeyleri incelenmiştir. Myonectin peptide ölçümü enyzme-linked immunosorbent assay(ELISA) yöntemi ile yapılmıştır. Çıkan sonuçlar vaka ve kontrol grubu arasında karşılaştırılmıştır. Myonectin ile diğer parametreler arasında korelasyon olup olmadığı değerlendirilmiştir. Bu kriterler göz önüne alınarak, HOMA-IR, HDL, trigliserid, vücut kitle endeksi, bel çevresi, açlık kan şekeri düzeylerine göre oluşturulmuş gruplarda myonectin düzeyleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: PKOS'lu hastalar ile kontrol grubunun sonuçları karşılaştırıldığında myonectin düzeylerinde anlamlı bir fark görülmemiştir. Myonectin peptidi, bel çevresi ve kalça çevresi arasındaki oranla korelasyon göstermektedir. Plazma HDL ve LDL düzeyleri ile anlamlı bir korelasyon saptanmazken, plazma lipidleri ve trigliserid düzeyleri ile anlamlı bir korelasyon saptanmıştır. Ayrıca HOMA-IR düzeyi arttıkça myonectin düzeyinin de arttığı gözlenmiş ve myonectinin insülin seviyesi ile korelasyon gösterdiği izlenmiştir. Sonuç: Myonectinin PKOS'lu olgularla ilişkisinin bulunduğu ancak PKOS'u belirlemede ve değerlendirmede güvenilir bir test olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: The aim of the study is to assess the concentrations of myonectin in women with policystic overs. Materials and methods: Based on Rotterdam criteria, 40 patients with PCOS and 40 control groups were identified and their age, hormonal parameters, body composition, body mass index, waist and hip circles, fasting insulin, fasting blood glucose and HDL, LDL, HOMA-IR, triglyceride, total cholesterol and myonectin levels. Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) was used when myonectin peptide was studied. The results were compared between case and control group. We assessed whether there is a correlation between myonectin and other parameters. Considering the criteria for insulin resistance, myonectin levels were compared between groups according to HOMA-IR, HDL, triglyceride, body mass index, waist circumference, fasting blood sugar levels. Results: There was no significant difference in myonectin levels between the PCOS patients and the control group. Myonectin peptide correlates with the ratio between waist circumference and hip circumference. Significant correlation was found with plasma lipids and triglyceride levels while no significant correlation with plasma HDL and LDL levels was found. In addition, as HOMA-IR level increased, myonectin level increased and myonectin correlated with insulin level. Conclusion: Myonectin has been associated with cases with PCOS, but PCOS has been identified and evaluated as a reliable test.