İskelet kası kaynaklı myokinlerden musclinin polikistik over sendromu hastalarındaki insülin rezistansı ile ilişkisi
  1. Tez No: 494480
  2. Yazar: BATUHAN ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: hiperandrojenizm, insulin rezistansı, metabolik sendrom, musclin proteini, polikistik over sendromu, hyperandrogenism, insulin resistance, metabolic syndrome, musclin, polycystic ovary syndrome
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Polikistik over sendromundaki insulin rezistansını açıklamada hipotalamo-hipofizer-ovaryan aks, pankreas, karaciğer, yağ dokusu ve kasların yer aldığı birçok kompleks mekanizma açıklanmıştır. İskelet kası hem kandaki glikozu harcamadaki yeri, hem de son yıllarda daha çok üzerinde durulan sekretuar ve endokrin etkisiyle bu mekanizmalar arasında çok önemli bir yere sahiptir. Musclin, iskelet kasından salgılanan ve tip 2 diyabetes mellitus ve obezite gibi insulin rezistan durumlarda arttığı gösterilen bir peptiddir. Çalışmamızda polikistik over sendromu hasta grubunda musclinin insulin rezistansı ile ilişkisini inceledik. Gereç ve yöntem: Rotterdam kriterlerine göre polikistik over sendromu hastası olan 37 hasta ve 40 kontrol grubunda yaş, vücut kitle, endeksi, vücut kompozisyonu, bel ve kalça çevreleri, hormonal parametreler, açlık kan şekeri, açlık insülini ve HOMA-IR, HDL, LDL, total kolesterol, trigliserid ve musclin düzeyleri taranmıştır. Musclin peptidi enyzme-linked immunosorbent assay(ELISA) yöntemiyle çalışıldı. Sonuçlar iki grup arasında karşılaştırıldı. Musclin ile diğer değişkenler arasındaki korelasyon araştırıldı. İnsülin rezistansı sendromu kriterlerine göre, vücut kitle endeksi, bel çevresi, HDL, trigliserid, açlık kan şekeri, ayrıca HOMA-IR düzeyleri ve klinik hiperandrojenizme göre oluşturulan gruplarda musclin düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: Polikistik over sendromu grubunda kontrole kıyasla musclin düzeyi anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Musclinin, bel çevresinin kalça çevresine oranıyla korelasyonu vardır. Ayrıca hiperandrojenemik hasta grubunda olmayanlara göre anlamlı ölçüde daha yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Sonuç: Musclin PKOS ile ilişkili fakat onu öngörmede güvenilir bir test değildir. %87 spesifisite ile daha büyük araştırmalarda, özellikle hiperandrojenemik karakteri baskın ve metabolik sendrom etkilerinin daha şiddetli izlendiği olgularda ve hiperandrojenemik hayvan modellerinde incelenmek üzere değerlendirilebilecek bir markerdır.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: Various mechanisms including regions of hypothalamo- pituitary- ovarian axis, pancreas, liver, fat tissue and muscles have been identified in the explanation of insulin resistance in polycystic ovary sendrome. Skeletal muscle with its secretuary and endocrine effect which are more concerned in the recent years as well as its role at using the glicose in the bloodstream, has a substantial place among these mechanisms. Musclin is a peptide that is shown to be secreted from skeletal muscle and increase in amont in insulin resistant situations like type 2 diabetes mellitus and obesity. In our study, we inspected the relation of musclin with insulin resistance among patients of polycystic ovary syndrome. Materials and methods: In 37 Polycystic ovary syndrome patients selected according to Rotterdam criteria and 40 control subjects, determinants as age, body mass index, body composition, waist-hip ratio, hormone profile and levels of fasting blood glucose, fasting blood insulin, HOMA-IR, HDL, LDL, total cholesterol, trigliseride and musclin have been assessed. Musclin peptide has been measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Results are compared among two groups. New group determinants have been assigned according to insulin resistance syndrome, such as body mass index, waist circumference, HDL, trigliseride, fasting blood glicose; plus two cut-off values of HOMA-IR and presence of clinical hyperandrogenism and levels of musclin have been compared. Results: Polycystic ovary syndrome group, musclin levels are significantly increased compared to control. Musclin is correlated to waist-hip ratio and significantly increased in hyperandrogenic group. Conclusion: Musclin is related to polycystic ovary syndrome but yet not reliable for predicting it. With 87% specificity, it is still a promising marker for following studies especially in groups of hyperandrogenic dominance and more metabolic manifestations as well as hyperandrogenic animal models.