Kolorektal karsinomlu hastalarda tümör lokalizasyonunun, patolojik özelliklerin ve mutasyon durumunun prognoz ile ilişkisi
Relation with the prognosis of tumor localization, pathologic features and mutation status in colorectal carcinoma patients
- Tez No: 510376
 - Danışmanlar: UZMAN HAYRİ POLAT
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Onkoloji, Oncology
 - Anahtar Kelimeler: Kolorektal karsinom, Sağ kalım, Lokalizasyon, Colorectal Carcinoma, Survival, Localization
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Gastrointestinal kanalın en sık görülen malign (habis) tümörü olan kolorektal karsinom, Amerika Birleşik Devletleri ve dünyanın bir çok bölgesinde, her iki cinsiyette üçüncü en sık görülen habis tümör ve her iki cinsiyette kansere bağlı ölümlerin ikinci en sık görülen sebebi olup; ülkemizde de, her iki cinsiyette üçüncü en sık görülen habis tümördür. Son yıllarda, kolorektal karsinomlar, sağ kolon ve sol kolon tümörleri olarak ayrılmakta ve tümör lokalizasyonuna göre prognoz ve sağ kalımda farklılık olduğu düşünülmekte ve son çalışmalarda, sağ kolorektal adenkarsinomlarda, sol adenokarsinomlarla kıyaslandığında, daha kısa süreli sağ kalım izlendiği vurgulanmakta; ancak, bu farklılığın kanıtlanmasını sağlayacak çalışmalar, az sayıda bulunmaktadır. Çalışmamızda, tüm tüm prognostik belirteçler ve genetik parametreler kullanılarak Türkiye'deki popülasyona yönelik bir çalışma yapılması, tümör lokalizasyonu ile sağ kalım arasındaki ilişkinin ortaya konması ve kolorektal karsinomlarda prognostik bir skala belirlenmesine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya, kolorektal karsinom tanısı ile takip ve tedavi edilmiş olan, 18 yaş ve üzeri erişkin, kadın veya erkek cinsiyetine mensup, sağ kolon karsinom tanılı 68 ve sol kolon karsinom tanılı 142 hasta olmak üzere, toplam 210 hasta, çalışmaya dahil edilmiştir. Tedavi görmüş cilt skuamöz hücreli karsinom veya serviks in situ karsinom dışında, bilinen başka bir habist ümörü olan hastalar ile, histopatolojik tanısı olmayan hastalar, çalışmaya dahil edilmemiştir. Bulgular: 70 kadın, 140 erkek (K/E=1/2) ve 142 sol kolon karsinomu tanılı ve 68 sağ kolon karsinomu tanılı hasta olmak üzere, toplam 210 hasta, çalışmaya dahil edildi. Median yaş, 62,0 olarak değerlendirildi. İstatistiksel değerlendirme sonucu, sağ kolon karsinomlu hastalar ile, sol kolon karsinomlu hastalar arasında, genel sağ kalım süreleri (sağ, 60,5 ay; sol, 47,2 ay) ve hastalıksız/progresyonsuz sağ kalım süreleri (sağ, 63,7 ay; sol, 46,0 ay) açısından, anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamız sonucunda, sağ kolon karsinomlu hastalar ile, sol kolon karsinomlu hastalar arasında, genel sağ kalım ve hastalıksız/progresyonsuz sağ kalım süreleri açısından, anlamlı fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: Colorectal carcinoma, the most common malignant tumor of the gastrointestinal tract, is the third most frequent malignant tumor, the second most frequent cause of cancer-related deaths in both sexes, in the United States and in many parts of the World (our country included). In recent years, colorectal carcinomas are divided into two as right colon and left colon tumors and it is believed that there is a difference in prognosis and survival according to tumor localization. What is more, recent studies emphasize shorter survival in right colorectal adenocarcinomas compared with left adenocarcinomas; however, there are few studies to prove this difference. In this study, we aimed to organize a study on the population in Turkey to reveal a relationship between tumor localization and survival, and contribute to determining a prognostic scale in colorectal carcinoma by using all available prognostic and genetic markers. Materials and Methods: A total of 210 patients, 18 years old and over, male and female, 68 of them diagnosed with right colon carcinoma, and 142 patients with left colon carcinoma, were included in the study. Patients treated with other known malignancies, except skin squamous cell carcinoma or cervical in situ carcinoma, and patients without histopathological diagnosis were not included in the study. Results: In total of 210, 70 women and 140 men (K/E=1/2) which were distributed as 142 left colon carcinoma and 68 right colon carcinoma patients were included in the study. Median age was 62.0 years old. According to the statistical evaluation, there was no significant difference in overall survival (right, 60.5 months; left, 47.2 months) and disease-free / progression-free survival period (right, 63.7 months; left, 46.0 months) between patients with right colon carcinoma and patients with left colon carcinoma. Conclusion: As a result of our study, there was no significant difference between patients with right colon carcinoma and patients with left colon carcinoma in terms of overall survival and disease free / progression-free survival.