Acil servis hemşirelerinin şiddete maruz kalma durumları ve baş etme yöntemlerinin belirlenmesi
The situation of exposure to emergency nurses and determination of coping methods
  1. Tez No: 510388
  2. Yazar: İSMAİL ÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA YAVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, hemşire, şiddet, şiddetle baş etme, Emergency service, Nurse, Violence, Handling Violence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET İsmail ÖZTAŞ, Acil Servis Hemşirelerinin Şiddete Maruz Kalma Durumları Ve Baş Etme Yöntemlerinin Belirlenmesi. Hemşirelik Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı İçin Öngördüğü Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep 2018. Acil servisler bütün ülkelerde sağlık sektörünün en fazla şiddet görülen kliniklerinin başında gelmektedir. Bu çalışmanın amacı acil servis hemşirelerin hasta ve hasta yakınları tarafından şiddete maruz kalma durumlarının ve baş etme yöntemlerinin belirlenmesidir. Tanımlayıcı araştırma tipine uygun yapılan bu çalışma; 1 Eylül 2017-30 Kasım 2017 tarihleri arasında acil serviste çalışan toplam 120 acil servis hemşiresi (69 kadın, 51 erkek) ile anket ve yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya dâhil olan acil servis hemşirelerinin %90.0'ının acil serviste çalıştığı sürede en az bir kez şiddete maruz kaldığı, en fazla oranda da sözel şiddete maruz kaldığı %94.4'ünün sözel şiddet türlerinden de bağırma, hakaret, tehdit ve küfre maruz kaldığı olarak bulundu. Şiddet uygulayanların çoğu hasta yakınları olup, şiddetin en fazla 16.00-00.00 saat diliminde yaşandığı, acil koridoru, tedavi odası ve sarı alanda daha fazla şiddet olayının olduğu bulundu. Hemşirelere göre acil serviste şiddetin %79.6 oranında hasta yoğunluğu nedeniyle hastaların uzun süre beklemesi /bekletilmesi ve %68.5 oranında kendi hasta/yakınlarına öncelik verilmemesi nedeni ile yaşandığı ifade edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İsmail ÖZTAŞ, The Situation of Exposure to Emergency Nurses and Determination of Coping Methods. Predictive Master's Thesis for Master's Program in Nursing Department, Gaziantep 2018. All around the world, the emergency clinics are among the health service areas where violence is most commonly observed. The purpose of this study is to determine how often the emergency nurses are subject to violence coming from the patients and their relatives, and how they handle these conditions. This study was conducted in a descriptive manner. The subjects are 120 emergency clinic nurses (69 females and 51 males). The data were collected between September 1, 2017, and November 30, 2017; through a survey and face-to-face interview. It was determined the 90.0% of the emergency nurses included in the study were subject to violence at least once, and mostly to verbal abuse (94.4%). The verbal abuse included yelling, insulting, threats and swearing. Most of the violence came from patients' relatives and most of the violence occurred between 16:00 and 00:00. The areas where the violence mostly happened was determined to be the corridor of the emergency room, the treatment room and the yellow area. The nurses indicated that the violence mostly resulted from the increased waiting time due to the overcrowdedness of the emergency service (79.6%), and not prioritizing the patient/its relatives (68.5%).