Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki 15 hk 224 numaralı şiir mecmuası ve Mestap'a göre tasnifi
A poetry mecmua numbered15 hk 224 which is at Konya Bölge Yazma Eserler Library and its classification according to Mestap
  1. Tez No: 510429
  2. Yazar: ZEYNEP SÜNGÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL ÇÖM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, şiir, mecmua, 15. yy, 16. yy, Classic Turkish literature, poetry, mecmua, 15th century, 16th century
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 355
Özet
Çalışmamız, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesindeki 15 Hk 224 numaralı mecmuanın tanıtımı ve muhtevası ile manzum kısmının transkripsiyonlu metninden oluşmaktadır. Bu iki bölümü ise üçüncü bir ana bölüm olarak mecmuaya ait MESTAP tabloları takip etmektedir. Transkripsiyonlu metin hazırlanırken kaynaklarda yer alan şiirler mecmuadakilerle karşılaştırılarak farklılıklar dipnotta belirtilmiştir. 118 varaktan oluşan bu mecmuanın çalışmış olduğumuz kısmı 92 varaklık manzum kısmıdır. Burada 67 şaire ait toplam 295 şiir vardır. Tamamı 15 ve 16. yüzyıllardan seçilen şiirler arasında şairi tespit edilemeyen 7 şiir bulunmaktadır. Kaynaklarda bulunamayan şiirler de ayrıca belirtilmiştir. En fazla şiir Ca'fer Çelebi'den alınmış olup daha sonra Sarıca Kemal, Bâkî, Ahmed Paşa, Hayâlî, Mesîhî, Ulvî gelmektedir. Çalışmamız kaynaklarda bulunmayan şiirleriyle edebiyat tarihine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study consists of the description and contents of the mecmua numbered 15 Hk 224 at the Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi and the transcriptional text of it. These two sections are followed by the MESTAP tables of the mecmua as a third main section. While transcriptional text is prepared, the poems in the sources are compared with those in the mecmua and the differences are indicated in the footnote. The part of this mecmua that we have studied is 92 leaves of 118 at all. There are a total of 295 poems belong to 67 poets. Among the poems selected from the 15th and 16th centuries, there are 7 poems that cannot be found in the sources. These poems that cannot be found are also mentioned. Most of the poems were taken from Ca'er Çelebi and later came from Sarıca Kemal, Bâkî, Ahmed Paşa, Hayâlî, Mesîhî, Ulvî. Our study contributes to the history of literature in terms of introducing us to poems that are not found in the sources.