Irak örneğinde parlamenter sistemde cumhurbaşkanının yasama alanındaki yetkileri
Authorities of the president of the president in the parlamenter system for Iraq
- Tez No: 510432
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR CİDECİGİLLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yasama, Parlamenter sistem, Cumhurbaşkanı, Yetki, Olağanüstü hal, Legislation, parliamentary system, president, authority, state of emergency
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Devletlerdeki siyasi yönetim sistemleri ülkeden ülkeye farklılık arz etmektedir. Hükümet sistemleri halkın kültürü, tarihi, dili, dini ve diğer unsurları ile yakından ilgilidir. Hükümet sistemleri zaman, çevre ve iktidar kaynaklı sorunlarla karşılaşabilmektedir. Devletler, sistem değişikliği isteyebilir. Devletlerin belli bir yönetim şeklinin olması, onun siyasi ve tarihi şartlarıyla yakından ilgilidir. Halkın gelişmişlik düzeyi, anlayış seviyesi ve kültürel durumunun da, devletin yönetim şeklinin belirlenmesinde etkisi vardır. Sözünü ettiğimiz faklılıklar, bir devletten diğerine yönetim biçimindeki farklılığa neden oluştur. Parlamenter sistemlerde cumhurbaşkanının yasama alanındaki yetkisi, siyasi sistemlerin özellikleri göz önüne alındığında, inceleme konusu yapılması gereken önemli konulardan biri olarak gözükmektedir. Cumhurbaşkanı devletin en üst makamında olmasından dolayı devletin sembolü konumundadır. Bu yüzden parlamenter sistemlerdeki cumhurbaşkanının yasama ve yürütme alanındaki yetkilerinin inceleme konusu yapılması önem arz etmektedir. Araştırmamız Irak Parlamentosu esas alınarak parlamenter sistemde cumhurbaşkanının yasama alanındaki yetkileri ele alınacaktır. İngiltere, Irak, Lübnan ve Türkiye sistemleri karşılaştırmalı olarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Political governance systems in the states vary from country to country. Government systems are closely related to the culture, history, language, religion and other elements of the people. Government systems can face time, environment and power induced problems. Countries may request a system change. The fact that states have a certain form of administration is closely related to their political and historical conditions. The level of development of people, the level of understanding and the cultural situation are also influential in the determination of the government's management style. The differences that we are talking about lead differences in the form of government from one state to the other. In parliamentary systems, the president's legislative power appears to be one of the important issues to be considered when considering the characteristics of political systems. The President is the symbol of the state because he is at the top of the state. Therefore, it is important that the legislative and executive powers of the president in the parliamentary systems should be examined. In our research, powers of the president in the legislative act in the parliamentary system based onthe parliament in Iraq will be dealt with. England, Iraq, Lebanon and Turkey systems will be examined comparatively.