Özgür coğrafi bilgi sistemi (CBS) yazılımları ile ceviz bahçeleri için veritabanı oluşturulması: Tekirdağ-Işıklar bölgesi örneği
Preparation of databases with free geographical information system (GIS) software in walnut orchards: Tekirdag-Isiklar region example
  1. Tez No: 510452
  2. Yazar: ABDULKADİR DANIŞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK ALBUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Özgür Yazılım, Google Drive, QGIS, CBS, Ceviz, Tekirdağ, Free software, Google Drive, QGIS, CBS, Walnut, Tekirdağ
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma Tekirdağ ilinin Işıklar mahallesin de bulunan 132 dekar alan büyüklüğünde 10 yaşında örnek bir meyve (ceviz) bahçesinde, 1753 adet ağaç üzerinde yapılmıştır. Özgür Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yazılımları (Google Drive, Google Earth, QGIS) kullanılarak meyve bahçesine ait eğim, engebe endeksi, gölgelendirme, görünüm ve kabartma haritaları oluşturulmuştur. Araştırma alanında bulunan, dikim yılları 2010 olan ceviz çeşitleri chandler, fernor, pedro, kaman ve franquette çeşitleridir. 8 x 8 dikim aralığı ile dikilen kapama ceviz bahçesinin ağırlıklı çeşidi chandler'dır. 1128 adet chandler, 288 adet pedro, 124 adet fernor, 105 adet kaman, 108 adet franquette olmak üzere toplamda 1753 adet ceviz ağacı bulunmaktadır. Araştırma alanında ceviz ağaçlarının hasat miktarları, yıllık verilen su miktarları, çeşitleri ve araştırma alanına ait iklim verileri, toprak yapısı ve dikim sıklıkları yine özgür bir yazılım olan OpenOffice Calc programında veri tabanı olarak işlenmiştir. Oluşturulan veri tabanı, internet üzerinden ulaşılabilmesi, veriler içinde sorgulama ve analiz yapılabilmesi gibi işlemler için online ve ücretsiz olarak herkesin kullanımına açılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on 1753 trees at a sample of fruit (walnut) at the age of 10, at a size of 132 decares, in the Işıklar district of Tekirdag province. The fruit garden was created using the Free Geographical Information System (GIS) Software (Google Drive, Google Earth, QGIS), the slope, unevenness index, shading, appearance and relief maps. The walnut varieties in the research area, which were planted in 2010, are chandler, fernor, pedro, kaman and franquette. The predominant type of walnut garden planted within 8 x 8 planting area is chandler. There are a total of 1753 walnut trees including 1128 chandler, 288 pedro, 124 fernor, 105 kaman and 108 franquette. In the research area, the harvest amount of walnut trees, annual amounts of water, walnut varieties, climate data of the research area, soil structure and planting frequency were also processed as database in the free software OpenOffice Calc program. The created database has been presented for all online use and free of charge for all kinds of operations such as accessing via internet, querying and analyzing in the database.