Üniversite öğrencilerinde internet kullanım profili ve sigara kullanımının internet bağımlılığı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of internet using profile and internet addiction in college students with and without smoking
- Tez No: 510457
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEREN PAMUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sigara, internet bağımlılığı, üniversite öğrencileri, Smoking, internet addiction, college, students
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Üniversite Öğrencilerinde İnternet Kullanım Profili ve Sigara Kullanımının İnternet Bağımlılığı Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi Amaç: Katip Çelebi Üniversitesi öğrencilerinde internet kullanım profilini, internet bağımlılığı sıklığını ve internet bağımlılığı ile sigara kullanımı arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Yöntem: Araştırma 01.02.2018-31.05.1018 tarihleri arasında Katip Çelebi Üniversitesi'nde 281 üniversite öğrencisi arasında yapıldı. Veriler; 21 soruluk sosyo-demografik veri anketi, 6 soruluk Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ve 20 soruluk Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 15.0 programıyla yapıldı. Verilerin değerlendirilmesinde; sürekli değişkenler ortalama ± standart sapma ya da medyan (minimum-maksimum) değerleriyle, kategorik değişkenler ise frekans ve yüzde değerleriyle ifade edildi. Kolmogorov-Smirnov testine göre normal dağılım yapmayan parametrelerin karşılaştırmasında Mann-Whitney U testi kullanıldı. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılması ki-kare testi ya da Fisher'in kesin ki-kare testi ile yapıldı. Sürekli değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analizi ve lineer regresyon analizi kullanılarak incelendi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 21.86±1.91 idi. Katılımcıların %48.8'i sigara kullanıyordu. Fagerström Nikotin bağımlılık testi puanlarına göre sigara kullananların %3.6'sı çok yüksek bağımlı, %.14.6'sı yüksek bağımlı, %8'i orta derecede bağımlı, %21.9'u az bağımlı, %51.8'i çok az bağımlı olarak bulundu. Young İnternet Bağımlılığı Testi'ne göre katılımcıların %0.4'ü internet bağımlısı, %11.7'si riskli internet kullanıcısı, %87.9'si ise ortalama internet kullanıcısı olarak tespit edildi. Young Ölçeği puanı ortalaması 36.94±10.70, median değeri 35.00 (min:20, max:84) olarak hesaplandı. Çalışmamızın sonuçlarına göre; sigara bağımlılığı bulunan öğrencilerin internet bağımlılığına olan eğilimlerinin de arttığı tespit edildi. İnternet bağımlılığı ve/veya riskli internet kullanımının erkeklerde, kadınlardan daha yaygın olduğu görüldü. Sonuç: Sağlıkçıların sigara bırakma ve akılcı internet kullanımı konusunda eğitim vermeleri koruyucu sağlık hizmeti açısından gereklilik arz edebilir. Bağımlılıklarla mücadele için merkezlerin açılması ve sayısının arttırılması önemli bir sağlık hizmeti olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of Internet Using Profile and Internet Addiction in College Students With and Without Smoking Objective: In this study, it was aimed to determine the internet using profile and internet dependency ratios of the students in İzmir Katip Çelebi University, to investigate whether there is a relationship between internet addiction and smoking. Method: The study was conducted among 281 university students in the Katip Çelebi University between February 2018 and June 2018. Study data was collected by the results of Young Internet Addiction Scale, Fagerström Nicotine Dependency Test and The Demographic Data test which contains 21 questions. Study data was statistically analyzed by using SPSS 15.0 program. Descriptive statistics were presented as mean, standard deviation, median with minimum-maximum values and percentage, frequency and percentage for categorical variables. Kolmogorov - Smirnov test was applied in the analysis of the data. Then Mann-Whitney U test was performed for abnormally distributed parameters. We used chi square test and Fisher's Exact chi square test due to compare categorical variables. Spearman correlation and linear regression analyze was applied for evaluation of relation between continuous variables. Findings: The mean age of the participants in the study was 21.86 ± 1.91 years. The youngest student age was 18 and the oldest student age was 28. 48.8% of participants was smokers. According to The Fagerström Nicotine Dependeny test results; 3.6% of smokers have very high dependency, 14.6% of smokers have high dependency, 8.0% of smokers have medium dependency and 21.9% of smokers have low dependency. The rate of very low dependents was 51.8%. According to The Young Internet Addiction scale results; 0.4% of participants have internet addiction, 11.7% of participants were risky internet users and 87.9% of participants were average online users. The mean score of the Young Scale in the study was 36.94 ± 10.70 [median: 35.00 (min:20, max:84)]. As a result; students with smoking were found to have more tendency to have Internet addiction or risky internet use. Risky internet using and internet addiction was more common in males than females. Conclusion: Increasing the level of knowledge of population about internet addiction and rational internet use is necessary. To open and multiply appropriate clinics for fighting addictions wil be important.