İdiopatik skolyozda vestibüler etkinin değerlendirilmesi
The assessment of vestibular effect in idiopathic scoliosis
  1. Tez No: 510595
  2. Yazar: AHSEN BÜYÜKASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA CANDAN ALGUN, PROF. DR. HANEFİ ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İdiopatik skolyoz, vestibüler disfonksiyon, denge, Idiopathic scoliosis, vestibular dysfunction, balance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İDİOPATİK SKOLYOZDA VESTİBÜLER ETKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışmanın amacı, sağlıklı bireyler ve idiopatik skolyozu olan bireylerde vestibüler disfonksiyon ve dengeyi klinik olarak değerlendirmektir. Omurga alanında uzman ortopedist tarafından“idiopatik skolyoz”teşhisi konulan 10-16 yaş aralığında, daha önce herhangi bir tedavi almamış olan 30 kişi çalışma grubu ve aynı yaş aralığındaki sağlıklı 30 kişi kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Tüm katılımcılarda Romberg testi, Unterberger testi, gözler açık-kapalı ve sert-yumuşak zemin koşullarında tek ayak üzerinde durma testleri uygulanarak denge ve vestibüler fonksiyon değerlendirildi. Edinburgh El Tercih Envanterine göre her iki grubun el dominansı belirlendi. Çalışma grubunda skolyoza ilişkin klinik özellikler kaydedildi. Romberg testinde gruplar arasında anlamlı bir fark görülmedi (p>0,05). Unterberger testinde vestibüler disfonksiyon açısından skolyoz grubu ve sağlıklı grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0,05). Dominant el ile vestibüler hipoaktif taraf arasında ilişki bulunmadığı görüldü (p>0,05). Skolyozun yerleşim yeri, rotasyon derecesi ve Cobb açısı ile Unterberger testinde vestibüler hipoaktif tarafa rotasyon miktarı arasında ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç olarak, idiopatik skolyozda vestibüler sistem ve dengenin etkilendiği görüldü. İdiopatik skolyozun tedavisinde propriosepsiyon, denge ve koordinasyon egzersizlerlne de yer verilmesinin faydalı olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
THE ASSESSMENT OF VESTIBULAR EFFECT IN IDIOPATHIC SCOLIOSIS The aim of this study is, to evaluate clinically vestibular dysfunction and balance in patients with idiopathic scoliosis and healthy subjects. 30 subjects diagnosed with“idiopathic scoliosis”by an orthopedic spine surgeon, aged between 10-16 years and who had not received any treatment before included in the study group and a healthy 30 subjects in the same age range included in the control group. Vestibular function and balance were assessed for all participants by applying the Romberg test, the Unterberger test, single leg stance test with eyes open-closed and hard-soft surface conditions. Hand dominance of both groups was determined according to the Edinburgh Handedness Inventory. Clinical features of scoliosis were recorded in the study group. There was no difference between groups in the Romberg test (p>0,05). There was a statistically significant difference between scoliosis group and healthy group in the Unterberger test related to vestibular dysfunction (p0,05). There was no correlation between dominant hand and vestibular hypoactive side (p>0,05). There was no relationship between rotation degree of vestibular hypoactive side in Unterberger test and scoliosis region, rotation grade of the vertebrae, Cobb angle (p>0,05). As a result, the vestibular system and balance were affected in idiopathic scoliosis. It was concluded that it would be beneficial to include proprioception, balance and coordination exercises in the treatment of idiopathic scoliosis.