Building a sphere of influence in their backyard: A comparative analysis of Turkish and Russian soft power
Arka bahçede bir nüfuz alanı inşa etmek: Türk ve Rus yumuşak gücünün karşılaştırılmalı bir analizi
- Tez No: 510635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK KALE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Kimlik, Türkiye, Rusya, DıĢ Politika, Soft Power, Identity, Turkey, Russia, Foreign Policy
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu tez Vladimir Putin (2000'den günümüze) ve Recep Tayyip Erdoğan (2003'ten günümüze) yönetimindeki sırasıyla Rusya ve Türkiye hükümetlerinin AB ile paylaştıkları komşu bölgelerinde yumuşak güç kavramını kendi nüfuz alanlarını inşa etmek/yeniden tayin etmek için nasıl anlayıp uyguladıklarını analiz eder. Mevcut literatüre dayanarak bu tez, özgün formülasyonunda ―yumuşak güç‖ kavramının Rusya ve Türkiye gibi liberal olmayan ya da kısmen liberal olan devletlere uygulamasını karmaşıklaştıran liberal önyargılara sahip olduğunu savunmaktadır. Siyaset kuramcısı Antonio Gramsci tarafından geliĢtirilen – özellikle ―hegemonya‖ ve ―ortak akıl‖ gibi – bazı kavramlarda kökleĢmiĢ farklı bir tanım önerilmektedir. Bu gözden geçirilmiş tanım, ―yumuşak güç‖ anlatılarıyla işlevselleştirilmektedir ve iki vaka çalışmasının ampirik analizi yoluyla uygulanmaktadır – Rusya için Ermenistan ve Türkiye için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC). Bu tez, dolayısıyla: Türkiye'nin ve Rusya'nın ―yumuşak güç‖ü anlamaları ve uygulamaları arasındaki ortaklıklar ve farklılıkların karşılaştırmalı bir analizini ve II) iki belirli vaka çalışmasında bu anlatıların güçlü ve zayıf yönlerinin ampirik bir değerlendirmesini yapmaktadır. Bu tez, ―yumuşak güç‖ literatürüne, kavram hakkında ve onun Türkiye ve Rusya vakalarına apirik olarak uygulamasına teorik bir bakıĢ açısı yoluyla katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses how Russia and Turkey under the governments of Vladimir Putin (2000 to date) and Tayyip Erdoğan (2003 to date) respectively, understand and implement the concept of soft power to construct/re-affirm their zones of influence in their shared neighbourhoods with the EU. Building on existing literature, this thesis argues that, in its original formulation, the concept of soft power has liberal biases that complicate its application to non- or partially liberal states, such as Russia and Turkey. A different definition rooted in some concepts by the political theorist Antonio Gramsci – especially, ‗hegemony' and ‗common sense' is proposed. This revised definition is operationalised through soft power narratives and applied it through the empirical analysis of two case studies – Armenia for Russia and the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) for Turkey. This thesis, thus, carries out: I) a comparative analysis of the commonalities and differences between Turkish and Russian understandings and use of soft power, and II) an empirical assessment of the strengths and weaknesses of these narratives in the two specific case studies. This thesis aims to contribute to the soft power literature through a theoretical reflection about the concept and its empirical application in the case of Turkey and Russia.