Yerel basının internet ve sosyal medya kullanımı: Zonguldak yerel basını
The internet and social media use in the local press: The local press of Zonguldak
  1. Tez No: 510860
  2. Yazar: CEYDA DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL PAZARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Gazetecilik, Yerel Basın, İnternet Gazeteciliği, Sosyal Medya, İçerik Analizi, Journalism, Local press, Internet journalism, Social media, Content Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
İnternetin ortaya çıkışı ile iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler gazetecilik meslek pratiklerini de dönüştürmüş ve haberi üretme, sunma ve paylaşmanın yanısıra okuyucu ile ilişkisinde evirilme fırsatını yakalamıştır. Yeni iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle ortaya çıkan sosyal medya uygulamalarının kitle içi popülerliğinin artması ile de bu mecra gazetecilik meslek pratiklerine dahil edilmiştir. Maliyeti düşük ama etkisi büyük olan bu dijital devrim, resmi ilan ile hayatta kalma mücadelesi veren yerel basının kaybettiği gücünü toparlayabilmesi için çok önemli bir soluk olmuştur. Yerel basında internet gazeteciliğinin uygulanabilirliğinin ve sosyal medya kullanımının incelendiği bu tezin amacı, seçilen örneklemler üzerinden sitelerin biçim ve içerik özelliklerini tablolar aracılığı ile karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Bu amaçla çalışmada; Zonguldak il merkezinde yayımlanan tirajı en yüksek üç yerel gazetenin internet ana sayfaları inceleme kapsamına alınmıştır. Teorik bölüme ilişkin verilerin elde edilmesinde; literatür taramasının yanı sıra Zonguldak yerel basın tarihine ışık tutacak bilgiler için Zonguldak'ın duayen gazetecileriyle yüzyüze görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın analize ilişkin metodolojik kısmı H.İbrahim Gürcan'ın'Haber Sitelerinde İçerik Ve Tasarıma Yönelik Değerlendirme Ölçütlerine Bir Yaklaşım' (2004) adlı makalesi temel alınarak oluşturulmuştur. İnceleme kapsamına alınan gazetelerin internet sayfaları; siteye ulaşılabilirlik, genel görünüş, kullanım kolaylığı, içerik, teknik özellikler, kurumsal bilgiler, etkileşimlilik ve sosyal medya kullanımı yönünden analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre Zonguldak yerel gazetelerinin internet ve sosyal medya kullanımı konusunda yetkin oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The developments in communication technologies that followed the emergence of the internet have transformed the professional practices of journalism and provided it with the chance of being evolved in its relationship with its readers, as well as the production, presentation and sharing of news. With the increasing popularity of social media practices that have been emerged by the improvements in new communication technologies, this field has been added to the professional practices of journalism. This low-cost but high-impact digital revolution played a very important role in helping the local press to regain its power in its struggle for survival with official announcements. The aim of this thesis which analyzes the applicability of online journalism and the use of social media in local press is to comparatively examine the format and content features of websites through tables and selected samples. To this end, the online homepages of three local newspapers with the highest circulation in Zonguldak city center were analyzed within the context of the study. In order to collect data for the theoretical part, together with the literature review, interviews were conducted with senior journalists in Zonguldak to gather enlightening information about the history of local press in the city. The methodology part of this study was built on the article 'The Approach of the News Sites Evaluation Criterias on Content and Design Elements' (2004) by H. İbrahim Gürcan. A content analysis was conducted to study the internet pages of the relevant newspapers in terms of site accessibility, general appearance, ease of use, content, technical features, corporate information, interactivity and the use of social media. The findings of the study revealed that the local newspapers in Zonguldak are all competent at using the internet and the social media.