Ortaokul öğrencilerinin öğrenme stilleri, müzik ders kazanımlarının gerçekleşme düzeyi ve derse yönelik tutumların incelenmesi
Investigation of learning styles of middle school students, rea-lization levels of music course acquitions and the attitudes towards the course
- Tez No: 510880
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHİDE BAHAR YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ortaokul, Müzik Dersi, Öğrenme Stilleri, Tutum, Cinsi-yet, Sınıf Düzeyi, Middle School, Music Course, Learning Styles, Attitude, Gender, Class Level
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada Ortaokul 6. ve 7. sınıf öğrencilerin öğrenme stilleri, müzik dersi kazanımları ve müzik dersine yönelik tutumları sınıf düzeyleri ve cinsiyetleri açısın-dan incelenmiştir. Araştırma 2017-2018 öğretim yılında Konya İl merkezinden bir özel ortaokulda gerçekleştirilmiştir. Karşılaştırmalı ilişkisel tarama modeline göre de-senlenen çalışmada 'Kolb'un Öğrenme Stilleri Envanteri' ve araştırmacı tarafından geliştirilen 'Ortaokul Müzik Dersi Tutum Ölçeği“ kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizi sonucu • Öğrenciler genel olarak müzik dersi kazanımlarına çok yüksek düzeyde ulaş-mışlardır. Bununla birlikte 6 sınıf öğrencilerinin bir kazanımda ”İYİ“, diğer kazanımlarda ise ”Çok İyi" düzeyde müzik dersinin kazanımlarını elde ettikle-ri görülmüştür. • Öğrencilerin cinsiyetleri açısından müzik dersi tutumları farklılık göstermekte-dir. Kız öğrenciler erkek öğrencilerden daha yüksek ve olumlu tutumlara sa-hiptir. • Öğrencilerin cinsiyetleri açısından müzik dersi kazanımları farklılık göstermek-tedir. Kız öğrenciler erkek arkadaşlarından daha yüksek düzeyde müzik dersi kazanımları elde etmişlerdir. • Öğrencilerin sınıf düzeyleri açısından müzik dersi tutumları farklılık göster-mektedir. 6. Sınıfta öğrenim gören öğrenciler 7. sınıftaki öğrencilerden daha yüksek ve olumlu tutum puanları elde etmişlerdir. Sınıf düzeyi arttıkça müzik derslerine yönelik olum tutum düşmektedir. • Öğrencilerin sınıf düzeyleri açısından müzik dersi kazanımları farklılık gös-termektedir. Sınıf düzeyi arttıkça müzik ders başarısı artmaktadır • Öğrencilerin öğrenme stillerine göre müzik dersine yönelik tutum puanları farklılık göstermektedir. Yerleştiren ve çoklu öğrenme stillerine sahip öğrenci-ler diğer stillere sahip akranlarına kıyasla müzik dersine yönelik daha olumlu tutumlar sergilemektedir. • Öğrencilerin öğrenme stilleri açısından müzik dersi kazanımları arasında an-lamlı bir fark bulunamamıştır. • Ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin müzik dersine yönelik tutumları ile kazanımlara ulaşma düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research learning styles of middle school students in 6th and 7th grade of middle school, music course acquisitions and their attitudes towards the course were analyzed in terms of evel of the grades and gender. The research was carried out in a private secondary school from the center of Konya in the academic year of 2017-2018. 'Kolb Learning Style Inventory' and 'Secondary School Music Instruction Atti-tude Scale' developed by the researcher were used in the research designed according to the comparative relational survey model. Result of analysis of data collected in the research: • In general the students have reached a very high level in music course acquisitions. In addition, it was oberserved that the 6th grade students achieved“GOOD”in one of the acquisitions and in the others reached“Very Good”level. • The music course attitudes of the students differ in terms of their gen-ders. Female students have higher and more positive attitudes than male students. • Music classroom attitudes differ in terms of class levels of students. Students in the 6th grade had higher and positive attitude scores than students in the 7th grade. As the class level increases, the attitude towards music lessons decreases. • According to the students' learning styles, attitude scores for music les-sons are different. Students accommodates and have multiple learning styles exhibit more positive attitudes towards music lessons than their peers with other styles. • There was no significant difference between music course acquisitions in terms of students' learning styles. • No significant relationship has been observed between the music course attitudes of students attending middle school and their acquisition le-vels.