Bağlantıcılık temelli mikro-öğrenmenin yabancı dil öğreniminde uygulanabilirliği: Voscreen örneği
Applicability of connectivism-based micro-learning in foreign language learning: Voscreen sample
- Tez No: 510965
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KESİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bağlantıcılık, mikro-öğrenme, tek-lokmalık öğrenme, connectivism, micro-learning, bite-sized learning
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, bağlantıcı öğrenme kuramını temel alan mikro-öğrenmenin yabancı dil öğreniminde uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, bağlantıcı öğrenme kuramı ile mikro-öğrenme yaklaşımının temel niteliklerini taşıyan“Voscreen”adlı uygulamadan faydalanılmıştır. Bu uygulama, mikro-öğrenmenin bir alt alanı olarak ifade edilebilecek tek-lokmalık öğrenme (bite-sized learning) özelliklerini taşımaktadır.“Voscreen”uygulaması bir devlet üniversitesinin hazırlık sınıflarında İngilizce öğrenen iki gruptaki 22 öğrenen tarafından 4 hafta süre ile kullanılmıştır. Araştırma verileri 2016-2017 akademik yılı bahar döneminde toplanmıştır. Bu çalışma, 22 kişilik öğrenen grubu ile başlamış ve araştırmanın derinlemesine yapılabilmesi için amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen 6 kişilik katılımcı grubuyla devam ettirilmiş bir nitel durum çalışmasıdır. Ayrıca, katılımcılar bizzat araştırmacı tarafından çalışma boyunca gözlemlenmiş ve durum çalışmasının veri tabanını oluşturan araştırmacı günlüğü ve bireysel görüşmeler nitel veri analizi ile değerlendirilmiştir. Buna ek olarak, çalışma katılımcıları hakkında bilgi sahibi olabilmek için faydalanılan anket sonuçları da sunulmaktadır. Araştırma sonucunda, faydalanılan uygulama ile öğrenenlerde yabancı dil öğrenmeye yönelik olumlu tutum geliştirme, öğrenenlerin derslik dışında hedef dile zaman ayırmalarını sağlama, dinleme ve telaffuz becerilerini geliştirme bağlamlarında olumlu sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, applicability of connectivism-based micro-learning in foreign language learning was investigated. For this purpose, an application which reflects the basic principles of connectivism and micro-learning,“Voscreen”, was used by 22 learners in two groups who were learning English at the school of foreign languages of a state university for 4 weeks.“Voscreen”has the characteristics of bite-sized learning, which could be stated as a subfield of micro-learning. Data were collected in the spring semester of 2016-2017 academic year. This is a qualitative case study which started with a group of 22 learners, and it continued with a group of 6 participants who were selected through the purposeful sampling method so that the research could be done in depth. In addition, the participants were observed by the investigator himself during the study process. The investigator's diary and individual interviews were evaluated through qualitative data analysis. Also, the results of a questionnaire designed to get to know the participants were presented. As a result, the application used in the study contributed positively to the development of positive attitudes towards foreign language learning, helped learners allocate time for English outside the classroom, and helped them improve their listening and pronunciation skills.