Osmaniye ili yer adları üzerine bir dil incelemesi
A language review on the local name of Osmaniye
  1. Tez No: 511101
  2. Yazar: ULVİYE CEYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADİ HİNCAL NAKİBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ad Bilim (Onomastik), Yer Adları Bilimi (Toponimi), Yer Adlarının Anlam ve Biçim Özellikleri, Osmaniye Yer Adları, Advertising Science (Onomastic), Awareness of Place Names, Osmaniye Place Names
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Tarihi M.Ö. 1650'li yıllara dayanan birçok medeniyet ve kültüre ev sahipliği yapmış, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden olan Osmaniye ilinin yer adları üzerine yapmış olduğumuz bu tez; Kısaltmalar, Giriş, Dört Bölüm, Sonuç, Öneriler, Kaynakça ve Özgeçmiş bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın amacı, yöntemi, çerçevesi ve önemi belirtilmiştir. Birinci Bölümde Osmaniye ve ilçelerinin tarihçesi üzerinde durularak, yer adlarının tarihi arka planı ve yer adları üzerinde tarihin etkisi araştırılmıştır. İkinci Bölüm bir sözlük çalışması olup, Osmaniye il sınırları içerisinde yer alan tüm ilçe, köy isimleri ve Osmaniye merkezde bulunan sokak, cadde, bulvar ve mahalle isimleri alfabetik sırayla verilmiştir. Üçüncü Bölümde ise alfabetik sırayla verilen yer adları gramatikal ve etimolojik açıdan incelemeye tabi tutulmuş, elde edilen sonuçlar grafikler yardımıyla açıklanmıştır. Son Bölüm olan Dördüncü Bölümde ise Osmaniye yer adları anlam ve yapı bakımından sınıflandırılarak tasnif edilmiştir. Sonuç ve Öneriler bölümünde araştırmamızın neticesinde elde edilen bilgiler ışığında yapılması muhtemel çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
History BC This thesis that we have made many advertisements in the place of Osmaniye, which is one of the oldest settlements of Anatolia, has been home to many civilizations and cultures in the 1650s. Abbreviations, Introduction, Four Sections, Conclusion, Suggestions and Bibliography. In the introductory section, the purpose, method, framework and remedy of the work are specified. In the first part, the history of Osmaniye and his districts are emphasized and their background and place names are examined. All the towns in the Osmaniye city limits, streets, streets, boulevards and neighborhood names in the center of Osmaniye were given in alphabetical order. The place names given in alphabetical order in the third chapter can be kept in a grammatical and etymological way, and the obtained results are explained with the aid of graphics. In the fourth chapter of the Sonne section, Osmaniye was classified in place and classified in terms of meaning and structure. In the Conclusions and Propositions section, we found the appropriate proposals for the products in the light of the results of our research.