Türkiye menşeli beyaz eşya ürünlerinin algılanan imajı ve satın alma niyeti ile olan ilişkisi: Kırgızistan'daki tüketiciler üzerine bir araştırma
The relationship between the perceived image and intention to purchase turkish white goods: A consumer research in Kyrgyzstan
- Tez No: 511137
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU SÖNMEZ KARAPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ülke İmajı, Ürün İmajı ve Satın Alma Niyeti, Country Image, Product Image, Intention to Purchase
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Tüketicilerin beklentilerini karşılayacak ürünleri üretmek gittikçe küresel faaliyetler haline gelmektedir. Bunun yanında Türkiye son 10 yıldır ekonomik olarak büyüme aşamasında giderken, canlı ve kazançlı bir tüketici pazarına sahip önemli bir ticaret merkezine dönüşmektedir. Teknolojinin hızlı gelişmesi nedeniyle uluslararası pazarda rekabet gücünü koruyabilmesi için, tüketicilerin Türk ürünlerine karşı algılarının daha iyi anlaşılması gerekmektedir. Bu araştırma, Türkiye'nin dış pazarlarından biri olan Kırgızistan pazarında yıllardır satılan Türk mallarının, özellikle Türk beyaz eşya ürünlerinin Kırgızistan'da ikamet eden tüketiciler tarafından algılanması ve Türkiye'nin bir ülke olarak algılanan imajı ve Kırgız tüketicilerin bu ürünleri satın alma niyetleriyle olan ilişkisini incelemeye odaklanmıştır. Bu kapsamda Kırgızistan'ın 2 farklı şehrinde toplam 737 tüketici üzerinde bir anket çalışması uygulanmıştır. Analizler, Kırgız tüketicilerde Türkiye kaynaklı beyaz eşya ürünlerinin algılanan imajı ve ülke imajının satın alma kararları ile olan ilişkilerini ortaya koymaktadır. Araştırmanın sonuçları, Kırgız tüketicilerinin Türk beyaz eşya ürünlerinin imajı (tanınmışlık ve tasarım, işçilik ve hizmet, tüketici profili ve değer gibi) ve ülke imajının (toplumsal yapı, ekonomik gelişmişlik ve ülke cazibesi) satın alma kararı ile nispeten olumlu değerlendirmeler yaptıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Producing goods that meet consumer expectations is becoming an increasingly global activity. For the last ten years, Turkey has been demonstrating steady economic growth. It is now turning into a major commercial center with a vibrant and lucrative consumer market. In order to maintain competitiveness in the international market due to the rapid development of technology, it is necessary to better understand consumers' perceptions of Turkish products. This research is devoted to study Turkish goods sold in Kyrgyzstan, which has been one of the foreign markets of Turkey for many years, the perception of Turkish white goods by consumers who reside in Kyrgyzstan, Turkey's perceived image as a country, and its relationship with intention to purchase Turkish goods. In this context, a survey was conducted on 737 consumers in two major cities of Kyrgyzstan. The analysis reveals the relationship between the perceived image of goods originated in Turkey and purchasing decision of Kyrgyz consumers based on country image. The results of the survey show that Kyrgyz consumers make relatively positive evaluations of the image of Turkish white goods (such as recognition and design, workmanship and service, consumer profile and value) and country image (social structure, economic development, and country attraction).