İnternet kullanıcılarının ürettiği içeriğin tüketici davranışına etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of contents generated by internet users on consumer behaviour
  1. Tez No: 511225
  2. Yazar: TUĞBA BAMYACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL TANYERİ MAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı Tarafından Üretilen İçerik, KÜİ, Kullanıcı Kaynaklı İçerik, Tüketici Kaynaklı İçerik, Kullanıcı içeriklerinin tüketici davranışına etkisi, User Generated Content, KÜİ, User Content, Consumer Content, Effect of user content on consumer behavior
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Geçmişte, tüketicilerin iyi deneyimleri araştırmak için kaynakları yetersizdi. Tanıdıklarına sormanın dışında tüketiciler çoğunlukla eleştirmenleri okumak veya izlemekle sınırlı kalmaktaydılar. İnternetin yükselişiyle birlikte tüketiciler gittikçe artan boyutlarda diğer tüketicilerin görüşlerine erişme imkanı bulmuşlardır. Web 2.0, tüketicilerin etkileşim şeklini değiştirmiştir. Web 2.0'da yaygın olarak kullanılan, bireysel tüketicinin çevrimiçi ortamlarda oluşturduğu içerikler, kullanıcı tarafından oluşturulan içerik (UGC) ya da tüketici tarafından oluşturulan medya (CGM) gibi terimlerle ifade edilmektedir. UGC( User Generated Content), kullanıcıların ürettiği içerik kavramını ifade ederken, MGC (Marketing Generated Content), pazarlamacıların ürettiği içerik kavramını ifade etmektedir. Pazarlamacılar ikna edici iletişim faaliyetleriyle satın alma kararlarını etkilerken, tüketiciler bunu hem bilgilendirici hem de ikna edici etkileşimler yoluyla yapmaktadır. Bu tez, pazarlama profesyonellerinin ürettikleri içerikleri değil, yalnızca kullanıcı tarafından üretilen içeriğin tüketici davranışına etkisini konu edinmiştir. Kullanıcı içeriği; profesyonel yazarların ve içerik yaratıcı şirketlerin haricinde ziyaretçi insanlar veya müşteriler tarafından gönüllü olarak üretilen içeriklerdir. Araştırmanın literatür kısmında internet, sosyal medya, kullanıcı içeriği, tüketici davranışı konuları ile ilgili litetarür taraması yapılmıştır. Araştırma aşamasında ise kullanıcı içerikleriyle, tüketici davranışı arasındaki ilişkinin ortaya konulmasını amaçlayan bir anket Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencilerine uygulanmış ve sonuç olarak kullanıcı içeriklerinin tüketici davranışını etkilediği ortaya koyulmuştur. Ayrıca kullanıcı içeriklerinin bol miktarda ürün bilgisi sağladığı ve tüketicileri, somut ürün tüketiminden, turizm ve seyahate, restoran deneyimlerinden, kültür sanat faaliyetlerine kadar pek çok alanda etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the past, the consumers had insufficient resources to search for good experiences. Apart from asking people around, consumers were often limited to reading or watching the critics. With the rise of the internet, consumers have increasingly been able to access the views of other consumers. Web 2.0 has changed the way consumers interact. The content commonly used in Web 2.0, generated by individual consumers online, are expressed in terms such as user generated content (UGC) or consumer generated media (CGM). While UGC (User Generated Content) expresses the concept of content generated by the users, MGC (Marketing Generated Content) refers to the concept of content produced by the marketers. While marketers are influencing purchasing decisions through persuasive communication activities, consumers do it through both informative and persuasive interactions. This thesis does not focus on the content produced by the marketing professionals, but on the effect of the user generated content on consumer behavior only. User content is not only the content generated by the professional writers and content creators, but also the voluntarily generated content by the visitors or the customers. Literature search about the topics; internet, social media, user content, consumer behavior issues has been carried out in the literature part of the study. In the research phase, a survey aiming to reveal the relationship between user content and consumer behavior has been applied to Erciyes University Faculty of Communication Students and consequently it has been determined that the user content influences consumer behavior. It has been concluded that user content provides plenty of product information and influences consumers in many areas such as concrete product consumption, tourism and travel, restaurant experiences, cultural and artistic activities.