1286(1869-1870) tarihli İstanbul Salnâmesi'nin transkripsiyon ve değerlendirmesi
The evaluati̇on and transcri̇pti̇on of Istanbul Yearbook dated 1286
- Tez No: 511263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Salnâme, kütüphane, posta, telgraf, gazete, Ottoman Empire, Yearbook, Library, Mail, Telegram, Newspaper
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 426
Özet
Osmanlı Devleti'nde ilk defa olarak 1847 yılında çıkarılmaya başlanmış olan salnâmeler ilk olarak Devlet Salnâmeleri olarak ortaya çıkmış, daha sonraları ise vilayet ve şahıs salnâmeleri olarak artış göstermiştir. 1286 tarihli salnâme de diğer salnâmeler gibi Osmanlı Devleti'nin idari yapısı ve devlet teşkilatı hakkında muhtevalı bilgi içermektedir. Bu açıdan tarih araştırmalarına kaynak olma niteliğine sahip bir belge olan bu salnâme, aynıyla çevrilmiş ve değerlendirmesi de yapılarak araştırmalara hazır hale getirilmiştir. Miladi olarak 13 Nisan 1869 Salı ve 2 Nisan 1870 Cumartesi tarihleri arasına isabet eden Hicri 1286 tarihinde oluşturulan bu salnâmede, o devre kadar olan Osmanlı sultanları, mevcut kütüphaneler, gazete ve dergiler, kıraathaneler, telgraf ve posta idaresi gibi konularda bilgiler mevcut olmakla beraber devlet memurlarına da geniş yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Newyear books were first published in 1847 and these were the State Annuals. Later, provincial and individual yearbooks increased. The newyear book dated 1286 contains detailed information about the administrative structure and state organisation of Ottoman Empire. In that respect, this newyear book which is a resource of historical studies, has been translated word for word and evaluated. In this newyear book which was published in hijri 1286,between 13 April 1869 Tuesday and 2 April 1870 Saturday (according to the gregorian calendar), you can find information about Ottoman kings, libraries, factories, newspapers and magazines, coffee houses, telegraph and post. And you can also learn some detailed information about state officials.