Karbon nanotüp ve silika nanoparçacıkları içeren sert poliüretan nanokompozit köpüklerin sentezi ve özelliklerinin incelenmesi
Structure-property investigations of rigid polyurethane nanocomposite foams consisting of carbon nanotubes and silica nanoparticles
- Tez No: 511287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN BURGAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Mühendislik Bilimleri, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Morphology, Engineering Sciences, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Termal kararlılık, Termomekanik davranışlar, Morfoloji, nanokompozit, Poliüretan, nanopartikül, Sert köpük, Thermal stability, Thermomechanical behavior, Morphology, Nanocomposite, Polyurethane, Nanoparticle, Rigid foam
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
İkili nanoparçacık karışımları içeren poliüretan (PU) sert köpük nanokompozitler, nano-dolgu maddeleri ve polimer matrisi arasındaki H-bağlanma etkileşimlerine dayanan karıştırma sinerjisini kullanarak reaktif köpükleme işlemi ile hazırlanmıştır. Rijit PU köpüklerde karboksilik asit ile fonksiyonelleştirilmiş çok duvarlı karbon nanotüplere (MWCNTs-COOH) ek olarak 7 nm'lik bir parçacık büyüklüğü ve ağırlıkça % 0.2' den daha az bir konsantrasyona sahip çok yüksek yüzey alanlı hidrofilik nanosilika kullanımı, termal stabilitenin, termomekanik ve mekanik özelliklerin artmasına yol açar. Özellikle, ağırlıkça % 0.4 CNT ve ağırlıkça % 0.1 nanosilika içeren sistem Tg cinsinden çok daha yüksek bir değere, depolama katsayısı değerine, basınç dayanımına, termal stabiliteye ve hücre yoğunluğuna göre sadece % 0.5 CNT ağırlık değerine sahip olan numuneye kıyasla daha yüksektir. N-H grupları ile eter oksijeni ve hidrofilik nanosilika yüzey silanolleri ile H-bağlanma etkileşimlerinin, PU sert köpüklerdeki takviye etkisinin ana nedenleri olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Polyurethane (PU) rigid foam nanocomposites containing binary nanoparticle mixtures were prepared via reactive foaming process by using the synergy of mixing based on H-bonding interactions between nanofillers and polymer matrix. Using a very high surface area hydrophilic fumed nanosilica with a particle size of 7 nm and a concentration of less than 0.2 wt.% in addition to carboxylic acid functionalized multiwalled carbon nanotubes (MWCNTs-COOH) in rigid PU foams leads to improved thermal stability, thermomechanical and mechanical properties. Particularly, the system containing both 0.4 wt.% CNT and 0.1 wt.% nanosilica has a much higher value in terms of Tg, storage modulus value at Tg, compressive strength, thermal stability and cell density compared to the sample containing only 0.5 wt.% CNT. H-bonding interactions of the ether oxygen with N-H groups and surface silanols of hydrophilic nanosilica were shown to be the main reasons for the reinforcement effect in PU rigid foams.