Sinema ve toplumsal etkileşim bağlamında Erving Goffman ve dramaturji
In the context of cinema and social interaction, Erving Goffman and dramaturgy
  1. Tez No: 511339
  2. Yazar: YUNUS EMRE YÜCEER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TÜZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Toplum, Birey, Etkileşim, Dramaturji, Cinema, Society, İndividual, Dramaturgy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez çalışması dört bölüm ve bir sonuç kısmından oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, sinemanın tanımı ve tarihçesi hakkında bilgi verilmektedir. Lumiere Kardeşlerin icat ettiği sinema teçhizatının günümüzde, dünyanın her noktasına ulaşabilen sanatsal bir güç olduğu anlatılmaktadır. Gelişim aşamasında, teknolojinin yardımı ile sinemanın ideolojik-gerçeklik (inandırıcılık)-kültürel anlamda toplum içerisinde yapmış olduğu etkiye değinilmektedir. Çünkü toplumun kimliği kültürden doğar ve gelişir. İdeolojik anlamda, kültürel güce sahip olunduğunda; toplumu etkilemeniz daha kolay olacaktır. Böylece kültürel endüstrinin, sinema-toplum-birey bağlamında etkileşim süreci başlamış olacaktır. Ayrıca bu bölümde, sinemayı oluşturan dramaturjik unsurlara değinerek sinemanın aşamalarının gerçek yaşamdakine benzer yanları ve teknik yanları karşılaştırılmaktadır. Bunun yanında dijital sinema kavramı ile sinema filmlerinin, sadece sinema salonlarında değil; aynı zamanda akıllı telefon, tablet, bilgisayar, TV vs. ile birçok mekânda rahatlıkla izleme imkânına kavuşulduğu ve etkileşimin sinema düzeyinde her ortama yayıldığı anlatılmaktadır. Bu çalışmanın kavramsal çerçevesini oluşturan ikinci bölümde, Erving Goffman'ın kısa yaşam hikâyesi ve sembolik etkileşim içerisindeki yeri ve önemine değinilmiştir. Bölümün devamında, dramturji ve içerdiği unsurlara (sahne önü-sahne arkası-dışarı-izlenim yönetimi) değinilmektedir. Dramaturjinin, benlik üzerinden birey-toplum, toplum-birey ve birey-birey ilişkilerinin nasıl sahnelendiği anlatılmaktadır. Bireyin sahne performansının, benliğinde meydana gelen gelişmeler ve değişimler ile şekillendiği aktarılmaktadır. Dördüncü bölüm, örneklem bölümüdür. Hulk, Batman, Yüzüklerin Efendisi ve Fundamentals filmlerine yer verilmiştir. Sonuç bölümü ile 'Sinema yaşamdır.' kanısına varılmaktadır. Bu yaşam, bir tarzdır. Toplum ve içerisindeki bireyler, sinema ile karşılıklı bir etkileşime girerek kendi sahne performanslarını oluşturmaktadırlar. Goffman dramaturjisi ve sinema dramaturjisi kurgusal anlamda benzer özellikler gösterirken; içerik anlamında birbirleriyle etkileşim halindedirler.
Özet (Çeviri)
This thesis study, is composed of 4 parts and the final part. İn the first part of the study, information was given about the history and definition of cinema. İt was said that the cinema appliance, Which Lumiere Brothers invented, is an artitic power that can reach througout the World today. İn the development stage with the help of technology, the infuence on the society in terms of ideological, reality and cultural aspects. Because the indentity of the society originates and develops from culture. İn ideological sense, when the culturel power is held, it is much easier to effect the society. Therefore, the İnteraction process of the cultural industry will begin in the context of cinema-society-individual. Moreover, in this stage, the similar and technical parts of between cinema process and real life will be compared by stressing the dramaturgic elements that from cinema. Besides, with the concept of digital cinema, it is reported that movies is the same as in cinemas. İn the second part Which comprises the conceptual framework of the study, short life story of Erving Goffman and the place and importance of him in the symbolic İnteraction. Later on the part, dramaturgy and its components are touched on. How dramaturgy enacts the relation of individual-society, society-individual and individual-individual in terms of ego is decipted. The stage performance of the individual is cited to be shaped with changes and developments in self-respect. The fourth part is example stage. The movies such as Hulk, Batman, The Lord of The Rings and Fundamentals are included. With the final part, the notion that 'Cinema is life.' is reached. This is a life style. Society and the individuals in it make their own stage performance by interacting cinema. Whereas Goffman dramaturgy and cinema dramaturgy have similarities in the fictional context, they have İnteraction with eachother on the basis of content.