Siyer ve hadis kaynaklarında Kitabu'l-Meğâzî
In the siyar and hadith sources the wars of the prophet
- Tez No: 511363
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFAETTİN SEVERCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Siyer, Meğâzî, Rivayet, İsnad, Hadith, Siyar, Maghazi, Narrative, Isnad. (The Chain Of Narrative)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 478
Özet
Hadis âlimlerinin çoğu, hadîs rivâyet kâidelerine uymadıkları gerekçesiyle siyer âlimlerini güvenilir kabul etmezler. Bu nedenle onlardan rivayet aktarma hususunda tereddüt ederler. İbn İshâk başta olmak üzere Vâkıdî ve İbn Sâd gibi ilk siyer müelliflerini ciddi bir şekilde eleştirirler ve onlardan rivayet yapılamayacağını iddia ederler. Çalışmamız, siyer âlimleri hakkında ileri sürülen güvenilmez oldukları, rivayetlerinin sağlam olmadığı iddiasının değerlendirmesi niteliğindedir. Bu iddianın gerçek olup olmadığını ise aynı rivayetin her iki kaynaktan karşılaştırmasıyla ortaya koymaya çakışacağız. Buna göre gazveler hakkındaki bir rivayeti naklederken hadis ve siyer âlimlerinin kullandıkları sened zinciri ve metnini karşılaştırdık. Sonuçta, iki rivayet arasında isnad ve metin yönüyle benzerlik olup olmadığını ortaya çıkardık. Bineanaleyh bazı rivayetlerin sened ve metin bakımından aynı, bazısının ise kısmî benzerlik içerdiği; bazısının ise fatklı yollarla akledildiği görüldü. Ayrıca muhaddislerin çoğunun güvenilir bulmadığı İbn İshâk'ın kendisinden en çok faydalanılan siyer müellifi olduğu da görüldü. Kanaatimizce, bazı hadis âlimleri siyer ilmi ile hadis ilmi arasındaki farkları göz önüne almadan değerlendirme yapmışlardır. Bu iki ilim dalı arasında benzerlikler olduğu kadar farklılıkların da olduğu bir hakikattir. Dolayısıyla bu ilim dallarının kendi dinamikleri içerisinde değerlendirilmesi gerektiği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Most of the hadith methodist don't accept reliable the siyar scholars on the grounds that they don't conform to the methods of the hadith. For this reason, they hesitate about transmission of the narration. They severely criticize the first siyar writers such as Ibn Ishaq, Waqidi and Ibn Sad and claim that they can not be narrated by them. We created this study by setting out from the claims that siyar scholars are unreliable and they narrate their unsafe narratives. We compared the chain of narratives used by the hadith and siyar scholars and the text of the same news text while conveying a narrative about the wars of the Prophet. This comparation will take us to the result of if there are similarities between these two narratives in both isnad and text. In relation to the wars of the Prophet, in case the chain of narration used by hadith and siyar scholars are same or similiar, in this case, we will reach the result that they benefited from the same narrator pool. Thus, on the contrary of claims of hadith writers it will come out the conclusion that these narrators benefited from the siyar narrators' narratives. As a result of comparison on the contrary of the common view, it turned out that in a lot of narratives hadith narrators have used the chain of narratives used by siyar narrators. It has been seen that Ibn Ishaq is the most benefited writer by the hadith writers even though the majority of hadith writers do not find him reliable. In our opinion some hadith methodologists do not consider the difference between siyar science and hadith science. It is a fact that there are differences as well as similarities between these two disciplines. Therefore, we think that these branches of science should be evaluated within their own dynamics.