Türkiye ekonomisinde yatırımların finansal kaynaklarının analizi (2002-2017)
The analisis of investment in financial resourses in the Turkey economy (2002-2017)
- Tez No: 511463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım, finansman, kamu yatırım kaynakları, özel sektör yatırım kaynakları, swot analizi, İnvestment, financing, resource of government investment, resource of provide investment, swot analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Milli geliri artırmak ve iktisadi büyümeyi sağlamak amacı ile mevcut üretim kapasitesini artırmak kaydıyla yapılan hertürlü eklentilere yatırım denilmektedir. Aslında ekonomik büyümeyi sağlacak olan asıl şey, o ülkenin sahip olduğu üretim faktörlerinin (fiziki ve beşeri sermaye, vasıflı işgücü, doğal kaynaklar gibi) teknoloji ile ne oranda biraraya getirildiği ve hangi finansman kaynaklarının kullandığıyla ilgilidir. Bu noktada ekonomik büyümeyi sağlayacak yatırım kaynakları devreye girmekte ister özel sektör ister kamu sektörü tarafından yapılsın finansman kaynaklarının temini konusu önem kazanmaktadır. Bu kapsamda ülkelerin kalkınmasında kilit rol görevi gören yatırım harcamalarına kaynak teşkil eden finansman temin yöntemleri akademik olarak incelenmeye çalışılmış ve dünya uygulamalarından örneklerle beraber genel bir bilgilendirme yapılmıştır. Yatırımın finansman kaynakları kamu ve özel sektör olarak iki ana alt bölümde incelenmiş olup ülkemiz uygulamasında 2002-2017 yılları arası araştırmaya konu olarak incelemeye alınmıştır. Son olarak yatırımınların finansal kaynaklarına yönelik ülkemizin swot analizi çalışmasına tez kapsamında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The investment is various addition to improve economic growth and national income by using means of production capacity. In fact, the main reason to improve economic growth is correlated with production factors of countries like natural resources, human resource, qualified employee, assets that how they use together and what kind of finance resources has been used. In that point, the resources of inverstment to improve economic growth get in place and the issue ofprovision financial funds that they provide whether private sector or government sector gain importance. Within this framework, financial supply methods that is source of investment expenditure play a key role for the development of countries. In this thesis, I try to explain this methods and give general information with examples of world implementation. Resource of investment funds are divided into main two parts as a government and private sector and this ıssue hase been examined especially between 2002-2017 in Turkey. In the last part, the swot analysis has been carried out for Turkey's investment resources.