Mehmet Rauf'un 'Eylül' adlı romanında cümlelerin bağlanış şekilleri ve cümle türleri
Types of sentence combining methods and sentence types in the novel of 'Eylül' by Mehmet Rauf
- Tez No: 511629
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA SAVRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Söz dizimi, cümlelerin bağlanış şekilleri, cümle türleri, Mehmet Rauf, Eylül, Syntax, sentence combining methods, sentence types, Mehmet Rauf, Eylül
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmada Mehmet Rauf'un“Eylül”romanı, cümlelerin bağlanış şekilleri ve cümle türleri açısından incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı,“Eylül”romanından yola çıkarak Türkçedeki cümlelerin bağlanış şekilleri ve cümle türleri ile ilgili özellikleri ortaya koymaktır. Bu çalışmada, cümlelerin bağlanış şekilleri ve cümle türleri başlıkları ele alınmıştır. Leyla Karahan'ın“Türkçede Söz Dizimi”adlı eseri temel çerçeve kabul edilmiştir. Fakat farklı kaynaklardan da faydalanılmış ve romanda karşılaştığımız örneklere göre bir sınıflandırma yapma yoluna gidilmiştir. Çalışma, Servet-i Fünûn dönemine ait bir romandan hareketle cümlelerin bağlanış şekilleri ve cümle türleri konusunda tespitler yapmayı ve farklı örnekler ortaya koymayı amaçlayan metin merkezli bir çalışmadır. Çalışma, beş bölümden meydana gelmektedir. Giriş kısmında araştırmanın problemi, amacı, sınırlılıkları ve konuyla ilgili genel terimlerin tanımları verilmiştir. İkinci bölümde, araştırmanın kuramsal temeli ve araştırma konusu ile ilgili bilgiler, üçüncü bölümde ise araştırmanın yöntemi açıklanmıştır. Çalışmanın ana kısmı olan dördüncü bölümde yazarın hayatı ve romancılığı ile“Eylül”romanından bahsedilmiştir. Daha sonra da cümlelerin bağlanış şekilleri ve cümle türleri ayrı başlıklar olarak ele alınmıştır. Konuyla ilgili olarak romandan alınan örnekler sıralanmıştır. Araştırmanın son bölümü sonuç ve öneriler kısmında ise genel sonuçlara yer verilmiştir. En sonda da araştırmada yararlanılan kaynakların listesi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Mehmet Rauf's novel“Eylül”is studied in terms of its sentence combining methods and sentence types. The main aim of the research is to introduce the sentence combining methods and the types of sentences in Turkish by going out from the novel of“Eylül”. It is aimed to studied the subject in detail and in depth by taking into consideration only the sentence combining methods and the sentence voricty title of the phrase. In this study Leyla Karahan's“Türkçede Söz Dizimi”was accepted as a basic source. Also a classification is made taking into consideration other basic sources and also the sentences in the novel. The study, is a text- based work aims to make determinations about the forms of connection and sentence, and to put forth different examples, moving from a work belonging to novel of Mehmet Rauf. This study consists of five parts. In the introduction part, the definition of problem, purpose, limitations and general terms related to the topic are given. In the second part, information about the theoretical foundation and the research topic of the research is explained and in the fourth part, which is the main part of the study, the author's life and novelty and the book“Eylül”are mentoined. Then sentence combining methods and the sentence types are handlerd as separate titles. Examples of the novel are listed. The final part of the research results and the general results are induded in the proposals part. At the end of the study, a list of used resources are given.