Liderlik ile çeşitli örgütsel davranış türleri arasındaki ilişki: Bir alan araştırması
The relationship between leadership and various organizational behavior types: A field research
  1. Tez No: 511739
  2. Yazar: YETER SONAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmetkâr liderlik, Etik liderlik, Toksik liderlik, Örgütsel adalet, Örgütsel güven, Örgütsel sinizm, Örgütsel bağlılık, 4 yıldızlı otel, İstanbul, Servant leadership, Ethical leadership, Toxic leadership, Organizational justice, Organizational trust, Organizational cynicism, Organizational commitment, 4 star hotels, Istanbul
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada; hizmetkâr liderlik, etik liderlik ve toksik liderlik ile örgütsel adalet, örgütsel bağlılık, örgütsel güven ve örgütsel sinizm arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anket, İstanbul'da faaliyet gösteren 4 yıldızlı otellerde yönetici ve çalışanlardan tesadüfî örneklem yöntemiyle seçilen 200 çalışana uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS statistics adlı program ile analiz edilerek, değişkenlerin tanımlayıcı istatistikleri yapılmış, korelâsyon ve regresyon testleri ile önermeler arasındaki ilişki düzeyi ve yönü belirlenmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda, hizmetkar liderlik ve etik liderlik ile örgüsel adalet, örgüsel bağlılık ve örgüsel güven arasında yüksek düzeyde anlamlı ve pozitif, örgüsel sinizm arasında negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonucunda ise hizmetkâr liderlik ve etik liderliğin bireylerin örgütsel adalet, örgütsel bağlılık ve örgütsel güven algılarının artmasında, örgütsel sinizm algısının azalmasında etkili olduğu görülmüştür. Toksik liderlik ile örgüsel adalet, örgüsel bağlılık ve örgüsel güven arasında yüksek düzeyde anlamlı ve negatif, örgüsel sinizm arasında ise pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonucuna göre, toksik liderliğin bireylerin örgütsel adalet, örgütsel bağlılık ve örgütsel güven algılarının azalmasında, örgütsel sinizm algılarının artmasında etkili olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, işletmelerdeki lider tiplerinin bireylerin örgüte yönelik algıları üzerinde önemli düzeylerde etkili olduğunu göstermiştir. Kurumlar tarafından olumlu lider davranış türleri olan hizmetkâr ve etik lider davranışlarının yaygınlaştırılması, olumsuz lider tipi olan toksik lider davranışlarının azaltılması bu araştırmanın çıkarımı olarak öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study; the relationships among servant, ethical, and toxic leaderships and organizational justice, organizational commitment, organizational trust, and organizational cynicism were investigated. Survey technique was used as data collection tool. The questionnaire was applied to 200 employees selected by random sampling method from managers and employees in 4 star hotels operating in Istanbul. The obtained data were analyzed with SPSS program and the descriptive statistics of variables were calculated. The level and direction of propositions were determined with correlation and regression tests. As a result of the correlation analysis, servant and ethical leaderships showed significant high level and positive relationships with organizational justice, organizational commitment, and organizational trust but negative relationships with organizational cynicism. As a result of regression analysis, servant leadership and ethical leadership had positive impacts on individuals' perceptions of organizational justice, organizational commitment but had negative influences on individuals' perceptions of organizational cynicism. In contrast, toxic leadership had strong negative relationships with organizational justice, organizational commitment, and organizational trust but positive relationship with organizational cynicism. According to the results of regression analysis, toxic leadership was found to be effective in decreasing individuals' perceptions of organizational justice, organizational commitment and organizational trust and in increasing perceptions of organizational cynicism. The findings of the research show that the leader types in the business have significant effects on the perceptions of the individuals about the organization. Dissemination of servant and ethic leader behaviors, which are positive leader behaviors of institutions, and reduction of toxic leader behavior, which is a negative leader type, is suggested as an implication of this research.