Febril nötropenik hastaların kan kültürlerinden izole edilen mikroorganizmalar ve antimikrobiyal duyarlılık profillerinin saptanması
Bacterial spectrum and antimicrobial susceptibility profile in blood cultures of patients with febrile neutropenia
- Tez No: 511760
- Danışmanlar: UZMAN GÜLŞEN YÖRÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Febril nötropeni, kan kültürü, bakteriyemi, fungemi, antimikrobiyal duyarlılık, Febrile neutropenia, blood culture, bacteremia, fungemia, antimicrobial susceptibility
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Febril nötropenili hastalarda en önemli morbidite ve mortalite nedeni enfeksiyonlardır. Bu hastalarda genellikle kültür sonucu beklenmeksizin ampirik antimikrobiyal tedavi başlanmaktadır. Başlangıç antimikrobiyal tedavinin uygunluğu ile gelişen enfeksiyonun mortalitesi arasında yakın ilişki vardır. Çalışmamızda hastanemiz hematoloji kliniğinde takip edilen hastaların febril nötropeni atağı sırasında kan kültüründe üreyen etkenlerin dağılımını, antimikrobiyal duyarlılık ve direnç durumlarının saptanmasını, antimikrobiyal seçimi konusunda politikalarımızı belirlemeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: 2012-2017 yılları arasında hastanemizin hematoloji kliniğinde kan kültüründe üreme saptanan febril nötropenili hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Hasta bilgilerine hasta dosyalarından, hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS) ve laboratuar bilgi yönetim sistemi (LBYS) kullanılarak ulaşıldı. Kan kültürlerinde üremeyi saptayan otomatize BacT/ALERT (BioMerieux, Fransa) sistemi kullanıldı. Bakteriyel etkenlerin antibiyotik duyarlılık testleri AST 261, AST 262, AST 640, AST 325, AST 326 (BioMerieux, Fransa) kartları ve Candida cinsi mayaların antifungal duyarlılıkları Broth mikrodilüsyon yöntemi ( Sensititre YeastOne testi, fungal duyarlılık TREK Diagnostic Sistems UK) ile çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya 182 hastadaki 235 bakteriyemi ve fungemi atağı değerlendirmeye alındı. Kadın/erkek oranı 78/104, ortalama yaş 47 yıl idi. İzolatların % 62,91'ini gram-negatif, % 32,86'sını gram-pozitif bakteriler, % 4,23'ünü de fungal kökenler oluşturmaktaydı. Patojenlerin sıklığı, sırasıyla koagülaz negatif stafilokoklar ( %27,54), Klebsiella spp.(% 23,8), E.coli (% 22,7), Acinetobacter baumanni (% 7,8), Pseudomonas spp.(% 5,6), Candida spp. (% 3,4), Enterococcus spp.(% 2,7), Staphylococcus aureus (% 1,5), Enterobacter spp.(% 1,2) idi. Sonuç: Febril nötropenik hastalarda ampirik antibiyotik protokollerini her merkezin hastalarından sıklıkla izole edilen mikroorganizmalarına ve antibiyotik direnç profillerine göre güncellemeleri mortalite ve morbidite oranları ile birlikte tedavi maliyetlerinin de düşürülmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The most important reason of morbidity and mortality in febrile neutropenic patients are infections. In these patients, empirical antimicrobial therapy is usually started without waiting for the culture result. There is a connection between the suitability of the initial antimicrobial treatment and the mortality of the developing infection. We aimed to determine the distribution of antibiotic agents, antimicrobial susceptibility and resistance status, antimicrobial selection policies in blood culture during febrile neutropenic attack of our patients followed up in our hematology clinic. Materials and Methods: Febrile neutropenic patients with the detection of reproduction in blood cultures, who were in the clinic of hematology of our hospital between 2012 and 2017, evaluated retrospectively. Patient information was obtained from patient files using the Hospital Information Management System (HBYS) and the Laboratory Information Management System (LMS). To detect the reproduction in blood cultures, an automated BacT / ALERT (BioMerieux, France) system was used. Antifungal susceptibilities of the bacterial agents were tested with antibiotic susceptibility tests AST 261, AST 262, AST 640, AST 325, AST 326 (BioMérieux, France) cards and Candida species with Broth microdilution method (Sensitivity YeastOne test, fungal susceptibility TREK Diagnostic Systems UK). Results: 235 bacteremia and fungemia episodes in 182 patients were included in the study. The ratio of female / male was 78/104, mean age was 47 years. 62,91% of the isolates were gram-negative, 32,86% were gram-positive bacteria, and 4,23 % were fungal strains. The frequency of pathogens, was Coagulase negative staphylococci ( 27,54%), Klebsiella spp. (23,8%), E. coli (22,7%), Acinetobacter baumanni (7,8%), Pseudomonas spp. 6), Candida spp. (3,4%), Enterococcus spp. (2,7%), Staphylococcus aureus (1,5%) and Enterobacter spp. respectively. Conclusion: In febrile neutropenic patients, updating of empirical antibiotic protocols, according to microorganisms and antibiotic resistance profiles frequently isolated from each center, will help reduce treatment costs and mortality and morbidity rates.