Azerbaycan'daki eğitim yöneticilerinin eğitim yöneticisi yetiştirmeye ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of education administrators' views on education administrators' preparation in Azerbaijan
- Tez No: 511818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KIRANLI GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim yöneticisi yetiştirme, Eğitim yönetimi, Azerbaycan eğitim sistemi, Nitel araştırma, Educational administrator training, educational administration, Azerbaijan education system, Qualitative research
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Amaç: Bu araştırma Azerbaycan'daki eğitim yöneticilerinin eğitim yöneticisi yetiştirmeye ilişkin görüşlerini ortaya koymayı amaçlamıştır. Yöntem: Bu çalışmada nitel araştırma türlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Görüşme ve dokümanlar ile veri toplanarak veri çeşitlemesi yapılmıştır. Araştırmada amaçlı örneklem ile eğitim uzmanları, eğitim yönetiminde yurtdışında doktora yapmış kişiler ve üniversitelerde eğitim fakültelerinin yöneticileri, öğretim görevlilerine ulaşılmış, konuya ve farklı uygulamalara yönelik görüşleri yarı yapılandırılmış görüşme formuyla alınmıştır. Dokümanlar yönetici yetiştirmede kullanılan programlardır. Veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgular: Araştırmanın bulguları üç boyutta sunulmuştur. Amaç boyutunda genel olarak eğitim yöneticisi yetiştirme sisteminin amacı Azerbaycan'ın eğitim amaçlarına ve stratejik planlarına hizmet eden, milli manevi değerlere, evrensel insani ilkelere sadık insan yetiştirme için aynı vasıfları taşıyan yöneticileri yetiştirmedir. Yapı boyutunda yapının bürokratik engellere takılmaması için bir kısım özerkliklerinin olması, ancak bakanlığa da hesap vermesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Süreç boyutunda yönetici yetiştirme sisteminin sınav ve mülakat ile başlaması, yüksek lisans seviyesinde on dersin alınması ve sürecin sonunda mezuniyet projesi-tez yazarak mezun olmalarına ilişkin bulgulara ulaşılmıştır. Azerbaycan eğitim yöneticisi yetiştirme sistemi eğitim bakanlığına dolaylı olarak bağlı, üniversitelere doğrudan bağlı süreç olarak görülmüştür. Sonuç ve Öneriler: Eğitim yöneticisi yetiştirme sisteminin eksiklikler inin olduğu, mevcut uygulamanın yeterli olmadığı, görülmüştür. Mevcut üç aylık eğitim yöneticisi yetiştirme uygulamasının yerine gerekli yasal düzenlemeler yapıldığı takdirde eğitim yönetimi yüksek lisans programı veya bir yıllık kurs ile eğitim yönetic isi yetiştirilmesi daha faydalı bir uygulama olacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aimed to reveal the views of education administrators in Azerbaijan on training administrators. Method: In this study, case study, one of the qualitative research types, was used. Data diversification was made by collecting data through interviews and documents. In the research, education experts, people who have done their doctorate in education administration abroad, and the administrators of education faculties in universities, lecturers were reached, and their opinions on the subject and different applications were obtained with a semi-structured interview form. Documents are programs used to train managers. The data were subjected to content analysis. Results: The findings of the study were presented in three dimensions. In terms of purpose, the aim of the education administrator training system in general is to train administrators who serve the educational goals and strategic plans of Azerbaijan, and who have the same qualifications to train people loyal to national moral values and universal humanitarian principles. In the building aspect, it has been revealed that the structure should have some autonomy in order not to get caught in bureaucratic obstacles, but it should also be accountable to the ministry. In the process dimension, it has been found that the manager training system starts with an exam and interview, takes ten courses at the master's level, and graduates by writing a graduation project-thesis at the end of the process. Azerbaijan education administrator training system is seen as a process that is indirectly dependent on the ministry of education and directly dependent on universities. Conclusion and Suggestions: It has been observed that the education administrator training system has deficiencies, and the current practice is not sufficient. If the necessary legal arrangements are made instead of the current three-month training manager training practice, training managers with an education management graduate program or a one-year course will be a more beneficial practice.