Hastanelerde yöneticilerin liderlik davranış tarzlarının sağlık çalışanlarının iş tatmini üzerine etkisi: Özel İstanbul Bölge Hastanesinde sağlık çalışanları üzerinde bir uygulama
The influence of managers 'leadership behavior styles on healthcare workers' job sati̇sfacti̇on in hospitals: An execution which is on healthcare workers in private İstanbul Bölge Hospital
- Tez No: 511893
- Danışmanlar: PROF. ABDULLAH SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hastane Yöneticisi, Yönetici Davranış Tarzları, Sağlık Çalışanları, İş Tatmini, Hospital Manager, Manager Behavior Patterns, Health Care Workers, Job Satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada hastanelerde yöneticilerin liderlik davranış tarzlarının sağlık çalışanlarının iş tatmini üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede araştırmanın evreni İstanbul İli Anadolu yakasında bulunan özel bir hastanede sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarından oluşturulmuştur(N=170). Araştırmada örneklem yöntemi kullanılmadan, evrenin tümüne ulaşılması hedeflenmiştir. Araştırmanın verileri araştırmaya katılmayı kabul eden 170 kişiden elde edildi ve veriler 7 soruluk“Kişisel bilgi formu”, 36 soruluk“Liderlik davranış ölçeği”(Cronbach Alpha; 0,960) ve 20 soruluk“Minneseto İş doyum ölçeği”(Cronbach Alpha;0,954) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS 20.0 versiyonu ile bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. İstatistik analiz yöntemleri olarak; yüzdelik, frekans, korelasyon analizi, Kruskal Wallis H-Testi ve Mann Whitney U testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda özel bir hastanede sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarının, hastane yöneticilerinin liderlik tarzını“görev odaklı”olarak algıladıkları ve“iç kaynaklı iş tatmin”düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Hastane yöneticilerinin liderlik davranışlarının sağlık çalışanlarının iş tatmin düzeylerini etkilediği ve aralarında anlamlı ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Algılanan liderlik tarzı ölçeği alt boyut ortalamaları eğitim ve meslek grupları değişkenleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark olduğu, iş tatmin düzeylerinin cinsiyet, eğitim ve meslek gruplarına göre aralarında istatistiksel açıdan anlamlı farkların olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak hastane yöneticilerinin liderlik davranış tarzları sağlık çalışanlarının iş tatminini etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It was aimed to determine the effect of the influence of managers' leadership behavior styles on healthcare workers' job satisfaction. In this framework ,the universe of this research was formed by healthcare workers serving in a healthcare service in a private hospital which is in Anatolian part of İstanbul province. It was aimed to reach the entire universe without using sampling method in the research.The data of this research was obtained by the survey which consısted 170 people who agreed to participate in the survey. The data was collected by using ''personal information form“which contains 7 questions,''leadership behavior scale'' which contains 36 questions and ”minneseto job satisfaction scale'' which contains 20 questions. The evaluation of data was performed in a computer wıth the spss 20.0 version. As statistical analysis methods ; percentiles,frequency,correlation analysis,Kruskal wallis H-test and Mann whitney U test were used. As a result of the research ,the healthcare workers who work in a private hospital detect managers'leadership is about Task focusing so interior job satisfaction is high. The leadeship behavior of the hospital managers influences the level of job satisfaction of the healthcare workers. It was obvious that there was a meaningful relationship between them. Determined leadership scale showed us (low size analysis) there is an important statistical difference between education and Professional group variaties. As a result hospital managers' leadership behaviour styles influence the job satisfaction of the healthcare workers.