Türkiye – AB ilişkilerinde yaşanan sorunlar bağlamında Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin AB algısı
Eu perception of Uludağ University students within the context of problems in Turkey – EU relations
- Tez No: 511999
- Danışmanlar: DR. ZEKERİYA TÜZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye, Katılım Müzakereleri, Tam Üyelik, Uludağ Üniversitesi, European Union, Turkey, Accession Negotiations, Full Membership, Uludag University
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Küreselleşme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma kapsamında öncelikle tez konusuna ilişkin bir literatür araştırması gerçekleştirilmiştir. Avrupa Birliği'nin (AB) oluşum ve genişleme süreci, Türkiye'nin AB'ye girebilmek için yaptığı çalışmalar ve müzakere süreci incelenmektedir. Bu doğrultuda, süreç içerisinde Türkiye – AB ilişkilerinde ortaya çıkan sorun alanları tespit edilmiş ve Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin bu sorunlara ilişkin görüşleri analiz edilmiştir. Bu çalışmada nicel analiz yöntemi kullanılmış ve öğrenciler üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. 203 öğrencinin dahil olduğu anketle ilgili 7 hipotez belirlenmiş ve tüm hipotezler istatistiksel yöntemlerle test edilmiştir. Bu doğrultuda tüm hipotezler kabul edilmiştir. Sonuç olarak, öğrencilerin Türkiye'nin AB üyeliği hususunda kararsız durumda oldukları görülmüştür. Öğrenciler, Kıbrıs konusunda mücadelenin sürdürülmesi ve mülteci krizi konusuna AB'nin daha fazla müdahil olması gerektiğine, güvenlik ve terörle mücadele konusunda AB'nin Türkiye'nin yanında olmadığına inanmaktadır. Bununla beraber öğrenciler, azınlıklar konusunda AB üyelerinin Türkiye'ye haksızlıklar yaptığını, din, nüfus ve Türk kimliği konuları sebebiyle AB'nin Türkiye'yi birlikte istemediğini, Türkiye ekonomisinin AB ekonomisi ile bütünleşmesi ve AB'nin Türkiye'ye vize serbestliği vermesi gerektiğini düşünmektedir. Temel hak ve özgürlükler ile demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında ise öğrenciler, Türkiye'nin halen AB standartlarının gerisinde bulunduğu inancına sahiptir. Araştırmanın neticeleri, daha önce Türkiye'de gerçekleştirilmiş olan çalışmaların sonuçlarıyla genel olarak paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, first and foremost a literature research that is related with the thesis topic has been conducted. Accordingly, European Union's (EU) establishment and enlargement process, endeavors that have been undertaken by Turkey in order to join EU, and the negotiation process between Turkey and EU has been studied. During the study and the research the problems between Turkey and EU, which arose from the accession process, were identified, and students' points of views in Bursa Uludag University, pertaining to these problems, were analyzed. In this study, quantitative research method was used and a survey questionnaire was conducted on students. As a result of this survey, which 203 students took part in, 7 hypothesis that were tested through statistical methods were determined, and finally accepted. In conclusion it has been found that the students are indecisive about Turkey's accession in EU. These students believe that Turkey's steadfast stance on Cyprus issue needs to be maintained, EU should be more involved in solution of the refugee crisis, and EU does not stand with Turkey when it comes to security and terrorism issues. Furthermore it has been thought by the same students that EU is being unjust to Turkey about minority issues, and because of religion, population and Turkish identity matters, EU members do not want to see Turkey as a member while also thinking Turkish economy should integrate with EU economy and EU should give visa liberation to Turkey. In areas such as fundamental rights and freedoms, democracy, and rule of law, students believe that Turkey is still behinds EU standards. The results of the research overall show parallelism with the previous researches conducted on the same topic in Turkey.