Presenting the concept of right to the city to children through participatory methods applied in NGO's
Kent hakkını katılımcı yöntemleri kullanan STK'lar aracılığı ile çocuklara tanıtmak
- Tez No: 512005
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: çocuk, kent hakkı, çocuk katılımı, çocuk hakları, sosyal farkındalık, sorumluluk, children, right to the city, children's participation, children's rights, social consciousness, responsibility
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Çocuk, kentte karar verme ve katılım süreçlerinden dışlanan sosyal bir gruptur. Çoğunlukla, çocukların ya makul düşünmeyecek kadar yetersiz ya da büyük ölçekli bir katılım sürecine katılmak için oldukça naif oldukları düşünülmektedir. Öte yandan, çocukların gelecekte daha iyi kentler ve toplumlar yaratmak için makul vatandaşlar olmaları beklenmektedir. Bunun üzerine, bu tez çocuğa 'kent hakkı' konseptini tanıtmayı bir yol olarak önermektedir. Bu tezin amacı çocukta kent hakkı, katılım, sosyal bilinç, sorumluluk ve hak kavramlarına dair bir bilinç yaratmanın yöntemlerini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, İzmir'in Çiğli ilçesindeki bir yerel sivil toplum kuruluşunda, bir çocuk gelişim uzmanı gözetiminde, çocuklarla bir atölye serisi gerçekleştirilmiştir. Sivil toplum kuruluşu, çocuklara ulaşmak ve onlara bu kavramları tanıtmak için katılımcı bir zemin oluşturmaktadır. Alan araştırması; atölye çalışmaları ile, kent hakkı bilgisini artırmak konusunda çocukların gelişim gösterdiğini ortaya koymuştur. Çocuklar kent hakları ile ilgili bilgilendirildiklerinde ve katılımları için fırsat bulduklarında, bu konuda kendi fikirlerini üretebileceklerdir.
Özet (Çeviri)
Children are a social group that are excluded from decision making and participation processes in the city. They are mostly considered either incapable to think reasonably or naive to participate in large scale processes. On the other hand, they are expected to be reasonable citizens for the future to create better cities and communities. Between this controversies, this thesis suggests a way, which is presenting the concept of right to the city to children through participatory methods. The aim of the thesis is to search the methods of increasing an awareness of right to the city, participation, social consciousness, responsibility and rights in children. Regarding the aim, a workshop series is conducted with a children group under child development specialist's supervision in a local non-governmental organization (NGO) in Çiğli district of İzmir. The NGO constitutes a media to reach children and provide a participatory ground for the presentation of these concepts. The case study reveals that continuous workshops make a progress in knowledge of right to the city, in children's participation skills and interest in taking responsibility about the city. It is understood that when they are given an information about their right to the city and a chance to participate, they will produce their own ideas to tell about their city.