Examinating the effects of personality traits on credit scores of individuals
Karakter özelliklerinin bireylerin kredi skoruna etkisinin incelenmesi
- Tez No: 512076
 - Danışmanlar: DR. ADNAN VEYSEL ERTEMEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bankacılık, Banking
 - Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, Kredi Skoru, Finansal Katılım, Personality Traits, Credit Score, Financial Inclusion
 - Yıl: 2018
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
Teknolojideki gelişmeler modern dünyaya bir çok fırsat sunuyor. Sunulan en büyük fırsatlardan biri finansal servisler ve onların insanlara ulaşması alanındadır. Günümüzde kredi puanı olmayan milyonlarca insan var ve finansal ürünlere erişemiyorlar. Finansal ürünlere erişimin geliştirilmesi son on yıldır bir ivme kazanıyor. Kurumlar ve şirketler bu paradigmayı alternatif verilere yatırım yaparak ve kredi puanlamada kullanımını kullanarak değiştirmeye çalışıyorlar. Psikometrik çalışmalar dünyanın her yerinde bu nedenle popülerlik kazanıyor. Teorik olarak kredi puanı kişilik perspektifinden seçimlerimiz ve tercihlerimizden etkilenmektedir, bu nedenle kişiliklerimiz eylemlerimizi, eylemlerimiz ise kredi puanınımızı etkilemektedir. Kişiliğimizi daha fazla anladıkça kredi puanı üzerindeki etkisini de daha fazla anlaşılacaktır. Kredi notları günümüzde sadece finans yerine bir çok sektörde kullanılmaya başlamıştır, örneğin sigortacılıkta, insan kaynaklarında ve pazarlamada kredi skoru verilerinden yararlanılmaya başlanmıştır. Bu araştırmada, 181 katılımcı, dışadönüklük, içe dönüklük, sezgisellik, gerçekçilik, mantık merkezlilik, prensip merkezlilik, planlayıcılık, araştırmacılık, temkinlilik ve iddialılık boyutlarını ölçen kişilik testi anketine cevap vermiştir. Katılımcıların kredi puanları alınmış ve kişilik testleri sonuçları arasındaki ilişki karşılaştırılmıştır. Bu araştırmadan elde edilecek en önemli sonuçlar şöyledir: Bireyin planlayacılık ve araştırmacılık seviyeleri ile, sezgisellik ve gerçekçilik seviyelerinin kredi skorları ile arasında önemli ilişkiler bulunmuştur. Cinsiyet, dışadönüklük, içe dönüklük, mantık merkezlilik, prensip merkezlilik, temkinlilik ve iddialılık özelliklerinin kredi puanı ile arasında ilişki gözlemlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Technology advancements bring a lot of opportunity to modern world. One of the greatest opportunity it brings is in financial services and its reach to all humans around the world. There are millions of people with no justified credit score, there fore millions of people can not access financial products. Financial inclusion is gaining a momentum in the last decade. Institutions and companies are trying to change this paradigm by investing in alternative data and its usage in credit scoring. Psychometric studies are gaining popularity in all around the world. From the personality aspect credit score is theoretically affected from our choices and preferences so our personalities are defining our actions in the end defining an individual's credit score. More we understand personality more we will understand its effect on credit score. Credit scores are becoming a factor in many services rather than finance only, in insurance, human resources and marketing started to benefit from its solid data. In this research, 181 participants answered a personality test questionnaire measuring extraversion, introversion, thinking, feeling, judging, prospective, intuitive, observant, assertive and turbulent dimensions of personality. Credit score of participants is received and relationship between the results of the personality tests was compared. The most significant results to confer from this research are follows: There are significant relationships have been found for an individual's judging and prospecting levels and intuitive and observant levels on credit score. Gender, extraversion, introversion, assertive, turbulent, thinking and feeling dimensions show no relationship with credit score value.