Katı cisimlerin teknoloji destekli öğretiminin 10. sınıf öğrencilerinin algılarına uzamsal düşünmelerine ve öğrenmelerine etkisinin incelenmesi
An examination of the effect of technology integrated teaching of solids on 10th grade students' perceptions, spatial thinking and learning
  1. Tez No: 512098
  2. Yazar: EKİN ALTIKARDEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE YİĞİT KOYUNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Cisimler, Boyut, Katı Cisim Algısı, Boyut Algısı, Uzamsal Düşünme, Öğrenme, Teknoloji Destekli Öğretim, Solids, Dimension, Perception of Solids, Perception of Dimension, Spatial Thinking, Learning, Technology Assisted Instruction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 434
Özet
Bu araştırma katı cisimlerin teknoloji destekli öğretiminin 10. sınıf öğrencilerinin katı cisim ve boyut kavramlarına yönelik algılarına, uzamsal düşünmelerine ve öğrenmelerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, İzmir Buca Mehmet Akif Ersoy Sosyal Bilimler Lisesi'nde öğrenim görmekte olan 20 tane 10. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması ile desenlenmiştir. Araştırmanın verileri Ön Test, Ölçme ve Değerlendirme Soruları I, Ölçme ve Değerlendirme Soruları II, Son Test, Son Test II adlı testler ile hazırlanan teknoloji destekli ders planları, araştırmacı tarafından tutulan gözlem notları ve gönüllü 5 öğrenci ile birebir olarak yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Ön Test, Ölçme ve Değerlendirme Soruları I, Ölçme ve Değerlendirme Soruları II, Son Test, Son Test II adlı testlerden ve araştırmacı tarafından tutulan gözlem notlarından elde edilen veriler betimsel analiz ile analiz edilirken; öğrencilerin görüşme sorularına verdikleri cevaplardan elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonunda, tüm öğrencilerin katı cisim ve boyut kavramlarına yönelik algılarında ve uzamsal düşünmelerinde gelişme olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin teknoloji destekli öğretim verilmeden önce boyut ve katı cisim kavramlarına yönelik algılarının ve uzamsal düşünme becerilerinin sınırlı olduğu görülmüştür. Verilen teknoloji destekli öğretimden sonra ise öğrencilerin bu kavramlara daha matematiksel yaklaşabildikleri, nokta, doğru, dikdörtgensel bölge, küp gibi cisimlerin boyutlarını doğru şekilde belirleyebildikleri, 2 ve 3 boyutlu cisimlere daha fazla doğru örnekler verebildikleri ve uzamsal düşünme becerisini kullanmayı gerektiren sorularda daha başarılı oldukları belirlenmiştir. Katı cisimlerin teknoloji destekli öğretiminin 10. sınıf öğrencilerinin öğrenmelerine etkisi, Kirkpatrick Eğitim Değerlendirme Modeli çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda, tüm öğrencilerin modelin tepki, öğrenme ve davranış aşamalarına yönelik koşulları sağladığı görülürken; bazı öğrencilerin sonuç aşamasına yönelik koşulları sağladığı, bazı öğrencilerin kısmen sağladığı, bazı öğrencilerin de sağlayamadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effects of technology integrated teaching of solids on 10th grade students' perceptions, spatial thinking and learning of solids. The participants of the study were 20 10th grade students who were educated in İzmir Buca Mehmet Akif Ersoy Social Science High School. The research was designed using case study which is one of the qualitative research patterns. The data of the study were gathered through the pre-test, measurement and evaluation questions, measurement and evaluation questions II, post-test, post-test II, technology-supported lesson plans prepared by the researchers, observation notes held by the researcher and semi-structured interviews that were conducted with 5 volunteer students. While the data obtained from the pre-test, measurement and evaluation questions I, measurement and evaluation questions II, post- test, post-test II and observation notes held by the researcher were analyzed by descriptive analysis method; the data obtained from the answers given by the students to the interview questions were analyzed by content analysis method. At the end of the research, it was revealed that all students were developed their perceptual and spatial thinking about solids and dimension concepts. It has been seen that the perceptions and spatial thinking skills of the students on the concepts of dimension and solids are limited before technology-assisted instruction was given. After the technology-supported instruction were given to the students, it has been found out that the students were able to approach these concepts more mathematically, and accurately determine the dimensions of objects such as point, line, rectangle, and cube, and they were able to give more accurate examples of 2D and 3D objects and answers to the questions that require the use of spatial thinking skills. The impact of technology-assisted instruction of solids on the learning of 10th grade students was assessed in the Kirkpatrick Education Assessment Model. As a result of this evaluation, it was seen that while all of the students provided the conditions for the reaction, learning and behavior phases of the model, and some of the students provided conditions for the result phase, some of them provided slightly, and some of them couldn't at all.