Analyzing the effects of group psychological counseling program accordi̇ng to results of projective assessment tests applied to 8-10 years old children
Projektif test değerlendirme sonuçlarına göre 8-10 yaş çocuklara uygulanan grupla psikolojik danışma programının etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 512102
  2. Yazar: IŞIL AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Projektif Test, Beier Cümle Tamamlama Testi, Korku, Grupla Psikolojik Danışma, Bilişsel Davranışçı Terapi Yaklaşımı, Projective Test, Beier Sentence Completion Test, Fear, Group Psychological Counseling, Cognitive Behavioral Therapy Approach
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Projektif testler, bireyin iç dünyasını, duygularını ve düşüncelerini tanımlamak ve anlamak için çok yönlü bir bakış açısı olan değerlendirme yöntemidir. Grup psikolojik danışma uygulaması, projektif testler aracılığıyla belirlenen problem alanları için kullanılan etkili bir yöntemdir. Bu araştırma iki aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir, bu nedenle iki ana amaç vardır. Araştırmanın ilk amacı; Beier Cümle Tamamlama Testi ile genel bir değerlendirme yaparak mevcut sorun alanlarını belirlemektir. Araştırmanın ikinci amacı ise, belirlenen sorun alanına grupla psikolojik danışma programının etkililiğinin incelenmesidir. Beier Cümle Tamamlama Testi 76 çocuğa uygulanmıştır. Bu araştırmada korku alt testine ait negatif puanların yüksek olduğu belirlenmiştir. Korku düzeyini azaltmak ve genel iyilik halini artırmak için yüksek düzeyde korkuya sahip olan 36 çocuk deneysel, kontrol I ve kontrol II olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Deney grubuna bilişsel davranışçı yoğunluklu grup psikolojik danışma programı uygulanırken kontrol I grubu için ise korkuyla ilgisi olmayan aktiviteler uygulanmıştır. Kontrol II grubu için uygulama yapılmamıştır, Uygulanan programların ardından son test ölçümleri alınmıştır. Araştırmanın sonuçları, bilişsel davranışçı yoğunluklu grupla psikolojik danışma programının çocukların korku seviyelerini azaltmada ve genel iyilik halini artırmada etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuçlar ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Projective tests are evaluation methods that have a multi-faceted perspective to identify and understand the individual's inner world, feelings and thoughts. Group psychological counseling is effective for the identified problem areas via projective tests. The present research was carried out as two steps so there were two main purposes. First purpose of the research is to determine the problem Beier Sentence Completion Test, The second purpose of the research is to examine the effectiveness of the group psychological counseling program in the identified problem area. Beier Sentence Completion Test was applied to 76 children. Total negative score of fear subtest was determineted to be high in this research. 36 children with high levels of fear are divided into three groups as experimental, control I and control II in order to reduce the level of fear and increase the overall well-being of these groups. Cognitive behavioral weighted approach group psychological counseling program was applied to experimental group. The activities that are not related to fear were applied for control I group. No application was made for control II group. Beier Sentence Completion Test was applied for post-test measurement after group psychological weighted approach group psychological counseling program is effective in reducing children's fear levels and increasing their general well-being. These results were discussed under the light of relevant literature.