Evrensel tasarıma dayalı öğretimin ortaokul öğrencilerinin İngilizce dersindeki biliş ötesi farkındalıklarına ve öz yeterlik inançlarına etkisi
The effect of universal design for learning on secondary school students' metacognitive awareness and self –efficacy beliefs in English
  1. Tez No: 512101
  2. Yazar: NURİYE BATMAZ DERER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YEMLİHA COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul Sekizinci Sınıf Öğrencileri, İngilizce Dersi, Evrensel Tasarıma Dayalı Öğretim, Bilişötesi Farkındalık, İngilizce Öz Yeterlik İnancı, Secondary School Eighth Grade Students, English Lesson, Universal Design For Learning, Metacognitive Awareness, Self-Efficacy In English
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
Bu çalışmanın genel amacı evrensel tasarıma dayalı öğretimin ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin bilişötesi farkındalıklarına ve İngilizce öz yeterlik inançlarına etkisini araştırmaktır. Araştırmada hem nicel hem de nitel verilerin birlikte kullanıldığı karma yöntem kullanılmış ve deneysel desen olarak öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel model tercih edilmiştir. Araştırmada çalışma grubunu, 2017- 2018 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesi Elbistan Ortaokulu sekizinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma, deney ve kontrol grubu olmak üzere iki şubede yürütülmüştür. Araştırma kapsamında, deney grubunda 26, kontrol grubunda ise 26 sekizinci sınıf öğrencisi bulunmaktadır. Deney grubunda dersler bulmaca evrensel tasarıma dayalı öğretime göre işlenirken, kontrol grubunda dersler İngilizce dersi öğretim programı ünitelerine karşılık gelen ve programın öngördüğü yöntemlere dayalı olarak işlenmiştir. Araştırma sonunda, evrensel tasarıma dayalı öğretimin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin grup içinde ve gruplar arasında bilişötesi farkındalıklarının ve İngilizce öz yeterlik inançlarının olumlu yönde arttığı tespit edilmiştir. İngilizce öğretim programının kontrol grubu öğrencilerinin bilişötesi farkındalıklarını ve İngilizce öz yeterlik inançlarını olumsuz yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Evrensel tasarıma dayalı öğretim kapsamında ortaokul sekizinci sınıf deney grubunda öğrencilerin öntest ve sontest sonuçlarına göre bilişötesi farkındalık puanları ile İngilizce öz yeterlik inancı puanları arasında pozitif yönde yüksek düzeyde bir korelasyon olduğu, kontrol grubunun öntest sonuçlarına göre bilişötesi farkındalık puanları ile İngilizce öz yeterlik inancı puanları arasında pozitif yönde orta düzeyde bir korelasyon olduğu görülmüştür. Kontrol grubunun sontest sonuçlarına göre ise bilişötesi farkındalık puanları ile İngilizce öz yeterlik inancı puanları arasında pozitif yönde zayıf düzeyde bir korelasyon olduğu görülmüştür. Evrensel tasarıma dayalı öğretim kapsamında yapılan etkinlikler ve uygulanan aktiviteler öğrenci görüşlerine göre olumlu etkiye neden olmuştur. Deney grubunda evrensel tasarıma dayalı öğretimin uygulama sürecinde yapılan gözlemler sonucunda öğrencilerin eğlenerek öğrendikleri, derslere aktif katılımlarının arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to investigate the effectiveness of universal design for learning on students' metacognitive awareness and beliefs of self-efficacy in English of 8th grade secondary school students. In the research the mixed method, in which both quantitative and qualitative data are used, was preferred and semi experimental design with pre-test/post-test design was applied. In the study, 8th grade students of Elbistan Secondary School in Elbistan/Kahramanmaraş during the 2017-2018 educational years constitute the study group. The research was applied in two groups, one of which is experimental group and the other one is control group. The experimental group consists of 26 8th grade students and the control group consists of 26 8h grade students. While lessons are taught based on universal design for learning in experimental group, in control group, lessons are taught according to the suggested methods of English lesson curriculum. At the end of the study, it was concluded that metacognitive awareness and self-efficacy beliefs in English of the experimental group students, who were applied universal design for learning, increased within groups and between groups. It was concluded that the metacognitive awareness and self-efficacy beliefs in English of control group students, who were applied English curriculum, decreased within groups and between groups. Within the scope of universal design based instruction, it was found that there was a high level of positive correlation between metacognitive awareness scores and English self-efficacy belief scores according to pre and post test results of students in secondary school eighth grade experimental group. It was found that there was a moderate correlation between the metacofnitive awareness scores and the English self-efficacy belief scores according to the pre-test results of the control group. According to the posttest results of the control group, it was found that there was a positively weak correlation between metacognitive awareness scores and English self-efficacy belief scores. The activities carried out in the context of universal design for learning and the applied activities were positively effective according to students' opinions. As a result of observations made during the implementation process of teaching based on universal design for learning in the experimental group, it was reached that the students had fun and learned, and their active participation during lessons increased.