Döner tekerlekli ısı geri kazanım ısı değiştiricisi tasarımı ve deneysel incelemesi
Design and experimental analysis of a rotary wheel heat recovery heat exchanger
- Tez No: 512166
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ÖZBALTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Isı geri kazanım, döner tekerlekli ıs geri kazanım, rejenaratör, HVAC, deneysel çalışma, Heat recovery, rotary wheel heat recovery, regenerator, HVAC, experimental study
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Isı geri kazanım tekerleklerinin bir HVAC sistemiyle entegrasyonu, enerji tasarrufu potansiyeli nedeniyle son zamanlarda ilgi görmüştür. Bu araştırmada ısı transferi için gözenekli bir matris içeren döner havadan havaya enerji tekerleğini kullanmaktadır. Tekerlek simetrik ve dengeli, karşı akış modeli ile çalışır. Bu araştırmanın temel amacı, bu enerji tekerleğinin verimliliğini deneysel olarak test etmektir. Gözenekli matrisler içeren ısı geri kazanım tekerleği için 800mm çapında 1,9mm dalga boyunda matrislerden oluşan duyulur ısı tekerleği geliştirildi. Bu tekerleğin ısıl testinin ve basınç düşümü testinin yapılabilmesi için bir test düzeneği imalatı yapıldı. Test aşamasında, ısı geri kazanım tekerleği üzerinden geçen hava hızı 2m/s, 3m/s, 4m/s,5m/s ve 5,5m/s olarak beş adet test tapıldı. Her test için sıcak akışkan ve soğuk akışkan taraflarındaki basınç kaybı ölçüldü. Ayrıca her test için ısıl verimlilikler hesaplandı. Yapılan bu test ısı geri kazanım tekerleği dönüş hızı değiştirilerek tekrar edildi. 4 rpm, 5rpm, 6,25 rpm, 7,5 rpm ve 8 rpm dönüş hızlarında test tekrar edildi. Sonuç grafikleri çıkartılarak yorumlandı.
Özet (Çeviri)
The integration of heat recovery wheels with a HVAC system has recently attracted interest due to the potential for energy savings. In this research, the rotary air-to-air energy wheel with a porous matrix for heat transfer is used. The wheel are driven symmetrically and balanced, counterflow model. The main purpose of this research is to experimentally test the efficiency of this energy wheel. For the heat recovery wheel with porous matrices, a sensible heat recovery wheel made of matrices of 1.9 mm wave length and 800 mm in diameter was developed. A test apparatus was manufactured to enable this wheel thermal efficiency test and pressure drop test. During the test phase, five tests were performed at the air velocity passing through the heat recovery wheel at 2m/s, 3m/s, 4m/s, 5m/s and 5,5m/s. The pressure loss on the hot fluid and cold fluid sides was measured for each test. In addition, the thermal efficiencies for each test were calculated. This test was repeated by changing the rotational speed of the heat recovery wheel. Tests were repeated at 4 rpm, 5 rpm, 6,25 rpm, 7,5 rpm and 8,5 rpm rotation speeds. The results were interpreted by generating the graphics.