Bank efficiency with data envelopment analysis in Turkish banking system
Türk bankacılık sisteminde veri zarflama tekniği ile banka etkinliğinin ölçümlenmesi
  1. Tez No: 512202
  2. Yazar: HİLAL TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ANIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Şube Etkinliği, VZT, Türk Banka Grupları, Regresyon Analizi, Efficiency, Branch Efficiency, DEA, Turkish Banking Groups, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı, makro ekonomik değişimlerin ve yapısal düzenlemelerin Türk bankaları üzerindeki teknik etkiliğinin iki ayrı periyotta incelemeyi amaçlamaktadır. Tezin ilk bölümünde, Veri Zarflama Tekniği ile önceden belirlediğimiz 19 farklı bankanın 2011-2016 yıllarındaki teknik etkinliğine bakılmış olup ayrıca Türkiye'de bulunan banka gruplarının 1988 den 2016 ya kadar olan süreçteki etkinliği analiz edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ise, ismi saklı tutulan Türkiye de bulunan özel bir bankanın gerçek verilerinden yararlanılarak şube etkinliği ölçümlenmeye çalışılmıştır. Burada regresyon yöntemi ile yapmış olduğumuz analiz sonuçları, şubede bulunan toplam müşteri sayısının ve ürün sayısının etkinlik üzerinde negatif etki yarattığı yönündedir. Buna ilave olarak, şubelerdeki işkolu sayısının yani operasyonel bölüm sayısı ele alınırsa etkinlik üzerinde bir etkisi olmadığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to estimate the impact of major macroeconomic and regulatory changes on technical efficiency of Turkish banks groups for two different periods in Turkey. In the first stage of the theses, the technical efficiency scores are estimated for 19 selected banks and long terms banks activity groups by using Data Envelopment Analysis (DEA) over the period of 2011 to 2016 and 1988 to 2016. In the second stage of the theses, we estimated one private banks all branches efficiency by using regression analysis model. The data was taken from one private bank, whose name has been kept as confidential and is not published on the Public Disclosure Platform. Therefore, to our knowledge, this analysis is the first that has ever taken place in Turkey. The panel data regression analysis result, the number of products and number of customer appeared as having a significant effect on the efficiency. Moreover, It was found that if branch operational groups are two or three even four, this did not have a significant impact on branch efficiency.