Edebiyat ve kimlik inşası (Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun edebiyat üzerine düşünceleri)
Construction of literature and identity (Yakup Kadri Karaosmanoğlu's thoughts on literature)
  1. Tez No: 512211
  2. Yazar: TEONA SHENGELIA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL ŞAHİN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yakup Kadri Karaosmnaoğlu, Benedict Anderson, Edebiyat, Ulus, Milli Kimlik, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Benedict Anderson, Literature, Nation, National identity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
İçinde yaşadığımız dünya ulusal bir sistemdir. Bu çalışmada ulus ile insanların çağın gereklerine göre yetiştirilmesi ve topluma sağlıklı bir şekilde uyum sağlayabilmesini hedef alan edebiyat arasında ne derece bir yakınlık ve ilgi vardır, edebî eserlerde ileri sürülen fikirler ve esaslar, ulus inşa edilmesinde ne ölçüde etkili olur gibi sorulara Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun yazdığı makalelerden yola çıkılarak cevap verilecektir. Karaosmanoğlu'nun 1908-1974 yılları arasında İkdam, Hâkimiyet-i Milliye, Cumhuriyet, Milliyet, Ulus, Tercüman gazeteleri; Servet-i Fünûn, Şiir ve Tefekkür, Rübâb, Muhit, Yeni Muhit, Türk Yurdu, Dergâh, Kadro, Varlık, Türk Dili, Yeni Mecmua dergilerindeki edebiyat üzerine yazıları, Benedict Anderson'un“ulusun hayal edilmesinde”edebiyatın rolü ve bunun bir milli kimlik inşa etmedeki etkisi üzerinden incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The world which we live is a system of nations. Questions such as what kind of closeness and information is there between the nation and the literature that aims to educate people according to the needs of the age and to be able to adapt the society in a healthy way, how effective are the ideas and the principles in literary works, will be answered by the articles written by Yakup Kadri Karaosmanoğlu. Between 1905-1974 literary writings of Karaosmanoğlu: İkdam, Hâkimiyet-i Milliye, Cumhuriyet, Milliyet, Ulus, Tercüman newspapers; Servet-i Fünûn, Şiir ve Tefekkür, Rübâb, Muhit, Yeni Muhit, Türk Yurdu, Dergâh, Kadro, Varlık, Türk Dili, Yeni Mecmua magazine; the role of Benedict Anderson's“imagination of the nation”in literature and ist influence on building an national identity will be examined in this work.