Mother to infant bonding in premature and full-term infants' mothers in relation to centrality of event and posttraumatic stress disorder symptoms
Erken doğum yapan ve miadında doğum yapan annelerde, travma sonrası stres bozukluğu semptomları ve maternal bağlanma arasındaki ilişkide olayların merkeziyetinin aracı rolü
  1. Tez No: 512219
  2. Yazar: ASLI YAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE MELTEM BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken doğum, travma sonrası stres bozukluğu, maternal bağlanma, Premature birth, posttraumatic stress disorder, maternal bonding
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı olayların merkeziyetinin , travma sonrası stres bozukluğu ve maternal bağlanma üzerinde aracı etkisini incelemektir. Çalışmanın örneklemi 1 ila 6 aylık bebeği olan 98 annedir. Örneklem 53 erken doğum yapan anne, 45 miadında doğum yapan anneden oluşmaktadır. Çalışmanın amacı olayların merkeziyetinin , travma sonrası stres bozukluğu ve maternal bağlanma üzerinde aracı etkisini incelemek ve erken doğum yapan ve miadında doğum yapan anneler arasında demografik bilgileri karşılaştırmaktır. Çalışmanın sonucunda , olayların merkeziyetinin , travma sonrası stres bozukluğu ve maternal bağlanma üzerinde aracı etkisi bulunamamıştır. Ancak, erken ve miadında doğum yapan annelerin bebeklerine maternal bağlanmaları arasında fark bulunmuştur. Ayrıca, doğum tipi bağımsız değişkeni çalışmaya katılmıştır ve olayların merkeziyeti ve acil sezaryan doğum tipinin travma sonrası stres bozukluğu üzerinde ortak etkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the mediating role of centrality of event between posttraumatic stress disorder and maternal bonding. There were total 98 mothers whose babies are aged between 1 to 6 months. 53 of them were premature babies' mothers (M= 29.98 SD=4.65) and 45 of them were full- term babies' mothers (M=31.73 SD=3.84). The study aimed to investigate the mediating effect of centrality of event on the relationship between posttraumatic stress disorder symptoms and maternal bonding. Furthermore, the second purpose of the study was to make a comparison of demographic information between preterm and full-term babies mothers. The results of the study indicated that centrality of event doesn't mediate the relationship between posttraumatic stress disorder symptoms and maternal bonding. However difference in maternal bonding between full-term and premature groups were found. In addition, type of birth was introduced as a main variable to the study and an interaction effect of centrality of event and emergency cesarean delivery on posttraumatic stress disorder symptoms was relvealed.