Malatya il merkezinde yaşayan liseye devam eden öğrencilerin beslenme alışkanlıkları
Nutrition habits of students living in Malatya province center and ongoing to high school
  1. Tez No: 512265
  2. Yazar: GÜLSEN ÖZDEMİR AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. ERKAN PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik döneminde beslenme, besin ögeleri, beslenme alışkanlıkları, şişmanlık, fastfood, Nutrition in adolescence, nutritional elements, eating habits, obesity, fastfood
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Malatya İl Merkezinde Yaşayan Liseye Devam Eden Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları Amaç: Çalışmamız öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını tespit edip buna paralel olarak tedbirler almayı amaçlamıştır. Araştırmanın temel amacı: Öğrencilerin sıklıkla tükettikleri yiyeceklerin neler olduğunu saptamak, öğrencilerin genel ve fastfood yiyeceklerle ilgili beslenme davranışlarını saptamak, öğrencilerin persentil değer aralıklarını saptamak bu özelliklerle beslenme davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Materyal ve metot: Araştırmamız 2017 Ocak- Haziran aylarını kapsayan dönemde yapılmış, kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışmanın yapılabilmesi için etik kuruldan ve Milli Eğitim Müdürlüğünden yazılı izin alınmıştır. Veriler ki kare analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma evreni 1040 kişiden oluşmaktadır. Yapılan power analizinde % 80 güç ve % 95 güven aralığında ulaşılması gereken örneklem büyüklüğü 281 kişi olarak hesaplandı. Araştırmamız anket çalışmasını kabul eden 371 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin % 54.2 si 15 yaşındadır. Araştırma 15-18 yaş aralığındaki öğrencilerle yürütülmüştür. Öğrencilerin en az atladıkları ana öğün akşam öğünüdür. En çok atlanan ana öğün % 40.2 ile kahvaltı olarak tespit edilmiştir. Öğün atlama sebebine bakıldığında ise % 46.8 i iştahsızlıktan dolayı öğün atlamışlardır. Öğrencilerin öğün aralarında en fazla tükettikleri yiyecekler simit poğaça ve tost olarak belirlenmiştir Açıkta satılan yiyecekleri satın alma sebebi içinde soruya cevap veren 236 öğrencinin% 70.8 i canları istediği için satın aldıklarını belirtmişlerdir. Öğrencilerin fastfood tüketme sıklığı düşük olmakla birlikte ailelerin aylık ortalama gelirleri arttıkça öğrencilerin fastfood restoranlarına gitme sıklığı anlamlı derecede artmıştır (p=0.001).Araştırmaya katılan öğrencilerin % 22.1 inin düşük kiloda oldukları,% 8.9 unun ise fazla kilolu olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Öğrencilerin sıklıkla tükettikleri yiyeceklerin karbonhirat ağırlıklı yiyecekler olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin protein içeren gıdalardan yoksun beslenmesi de tespitlerimizdendir. Persentil sınıflamasına bakıldığında zayıf öğrenci oranının yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Nutrition Habits of Students Living in Malatya Province Center and Ongoing To Hıgh School Aim: Our study aims to determine nutrition habits of students and as a parallel to this, it aims to take precautions. The main purpose of the research is: To determine which foods are consumed by students frequently, to determine the nutritional behaviour of students related with general and fastfood foods, to determine percentile value ranges of students and to examine the relationships between these features and nutritional behaviors. Material and method: Our research is a cross-sectional type research which is made in the period including 2017 January-June months. Permission has been obtained from the ethics committee and from National Education Directorate in order to be able to do our study. The data were evaluated with square analysis. The population of study consists of 1040 individuals. In the power analysis which is made, the sample size in the range of 80% power and in the range of 95% confidence was calculated as 281 people. Our study was conducted with 371 students who accepted the survey study. Results: 54.2% of the students who participated in the research are 15 years old. The study was carried with students aged between 15-18. The main meal that students have at least skipped is evening meal. The most skipped main meal was identified as breakfast with 40.2%. When looking at the reason of the skipping meal, 46.8% of the participants skipped meal due to appetite loss. The most consumed foods among the students were identified ad pastry and toast. For the question about the reason of purchasing the foods sold in the open markets, 70.8 % of the 236 students who answered the question stated that they buy these foods just because they want to buy them .Although the frequency of students consuming fast food is low, the frequency of students going to fast food restourants has increased significantly according to the increase of monthly average income of their families .(p=0.001).İt was determined that 22.1% students who participated in the research were low weight and 8.9 % students who participated were overweight .. Conclusion: İt was determined that the foods which students consume frequently are carbohydrate -weighted. Also ,it was determined that students did not feed on food containing protein .When looking at the percentile classification ,it was determined that the percentage of low weight students is high .