Türkiye müzik ortamındaki telif hakları konusunun dijital müziğe yansıması
Reflections of copyrights issues in Turkish musical environment on digital music
- Tez No: 512648
- Danışmanlar: PROF. LEYLA TANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Digital music, copyrights, digital rights management, music industry, Internet, Law on Intellectual and Artistic Works, electronic works
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanan ve geleneksel telif haklarının teknolojik gelişmeler sebebiyle dijitalleşen müzik sektörüne uyumlanma sürecini inceleyen bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı ve kapsamından bahsedilmiştir. İkinci bölümde mülkiyet ve fikri mülkiyet olgularının genel yapısı incelenmiştir. Üçüncü bölümde telif haklarının tarihsel süreci incelenmiş, telif haklarını oluşturan temel unsurların açıklamalarına ve genel hukuk düzenlemelerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde teknolojik gelişmelerin müzik endüstrisi üzerindeki etkisi ve bu durumun telif hakları düzenlemelerine nasıl yansıdığı üzerinde durulmuştur. Ayrıca meslek birliklerinin telif hukukundaki yeri ve öneminden bahsedilmiştir. Beşinci bölümde ise müzikte dijital dönem incelenmiş, dijital müziğin sektördeki yeri üzerinde durulmuştur. Sosyal medyanın telif hukukundaki yeri incelenmiş ve telif koruması açısından dijital hak yönetiminin öneminden söz edilmiştir. Anahtar
Özet (Çeviri)
This study conducted at Haliç University Social Sciences Institute as a Master's Thesis, and investigating harmonization process of the conventional copyrights with digitalized music industry due to technological developments, consists of five chapters. Introduction chapter states the purpose and scope of the study. The second chapter examines general structure of property and intellectual property concepts. The third chapter examines historical development of copyrights, and mentions description of main components of copyrights and general legislation. The fourth chapter describes the effect of technological developments on music industry, and how this is reflected to the copyrights regulations. The importance of occupational associations in copyrights law is also addressed in this study. The fifth chapter examines the digital age of music, mentions the status of digital music in the industry. We examined the status of social media in the copyrights law, and expressed the importance of digital rights management with respect to protection of copyrights.