Parkların otizm spektrum bozukluğu gösteren çocuklar tarafından etkin kullanılabilirliğinin irdelenmesi: Konya (Selçuklu ilçesi) ve Karaman örneği
The investigation of effective use of parks by children with autism spectrum disorder: An example of Karaman and Selçuklu district of Konya
- Tez No: 512687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TUĞRUL POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Etkin Kullanılabilirlik, Otizm Spektrum Bozukluğu, Park, Park ve Açık Alan Sınıflandırması, Tasarım Kriterleri, Active Usability, Autism Spectrum Disorder, Design Criteria, Park, Park and Open Space for Classifications
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırma Otizm Spektrum Bozukluğu gösteren çocukların; özellik, ilgi ve becerileri göz önünde bulundurularak, kendilerinin ve yakınlarının sosyal yaşam alanlarını genişletmeyi, toplumsal entegrasyonlarını hızlandırmayı ve tedavilerine destek olabilecek, diğer çocuklara da katkı sağlayabilecek parklara ilişkin alternatifler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında ulusal ve uluslararası literatür taraması yapılmış, birebir görüşmeler ve anket uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Araştırmada anket uygulanan 171 OSB'li çocuk ve ebeveynleri, alanında görev yapan 44 uzman/eğitimci ve 5 yerel yönetim yer almaktadır. Araştırma kapsamında; parkların OSB'li çocuklara katkı oranı ve katkı türü, OSB'li çocukların parklarda karşılaştıkları olumsuz durumlar, parklarda OSB'li çocukların öz bakımına ve sakinleştirici köşeye yönelik imkanlar, OSB'li çocuklar için parklardaki mevcut oyun alanlarının alan açısından yetersizliğinin problem davranışlara etkisi, OSB'li çocuklar dikkate alınarak çocuk oyun alanlarının planlanması/tasarımı ve parkların daha aktif kullanılmasında etkili terapatik rekreasyonlar belirlenmiştir. Ki kare istatistiksel analizi sonuçlarına göre OSB'li çocuklarda; park kullanım sıklığı ve süresi arttıkça, problem davranışların azaldığı; tez kapsamında belirlenen terapatik rekreasyonların parkların, OSB'li çocuklara katkı sağlamasında ve OSB'li çocukların parka gitmek istemesinde olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, OSB'li çocukların aldığı eğitim çeşidi ile parkta bulunma süreleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda; OSB'li çocukların ebeveynlerine, uzmanlara/eğitimcilere, yerel yönetimlere ve peyzaj mimarlarına çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims by considering the characteristics, interests and abilities of the children with ASD, to develope alternatives in park-related that can contribute to expand ASD children and relatives' social living space, accelerating ASD children social integration and treatment and help other children as well. Within the scope of the research, national and international literature review, individual interviews and questionnaires were carried out. There are 171 ASD children and their parents, 44 specialists/pedagogues, working in this field, and 5 local authorities that have been taken place in the survey. In the scope of the research; the contribution rate and contribution type of the parks to the children with ASD, the negative situations that the children with ASD meet with the parks, the possibilities for the self-care and calming corner for the ASD children in the parks, the effects of inadequacy of the existing playgrounds for problem behaviors of ASD children in the parks, effective therapeutic recreations have been identified for the planning and design of children's playgrounds and the more active use of parks. According to the results of chi-square statistical analysis in children with ASD; as the frequency and duration of park use increases, the problem behaviors decrease; it has been determined that the therapeutic recreations determined within the scope of the study have a positive effect on the parks contributing to the children with ASD and the children with ASD having the desire to go to the park. It was also found that there was a statistically significant relationship between the types of education the children with ASD had and the length of time they were in the park. In this direction recommendations have been made to parents of OSB children, experts/pedagogues, local authorities and landscape architects.