Mikrokırık tekniği ve eklem içi sodyum hiyalüronat enjeksiyonunun ratlarda osteoartrit üzerine tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the treatment efficacy of microfracture technique and intra-articular sodium hyaluronate injection on osteoarthritis of rats
  1. Tez No: 512734
  2. Yazar: UMUT ARDA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BOZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Rat, Osteoartrit, Hiyalüronik asit, Mikrokırık, Tedavi, Rat, Osteoarthritis, Hyaluronic acid, Microfracture, Treatment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET MİKROKIRIK TEKNİĞİ VE EKLEM İÇİ SODYUM HİYALÜRONAT ENJEKSİYONUNUN RATLARDA OSTEOARTRİT ÜZERİNE TEDAVİ ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Arda U. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2018. Bu çalışmada, ratlar üzerinde mikrokırık tekniği ve eklem içi sodyum hiyaluronat (HA) enjeksiyonunun osteoartrit üzerine tedavi etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Çalışma materyalini, 300-350 gram ağırlıkta ve 5-7 aylık olacak şekilde 40 adet erişkin erkek Wistar Albino cinsi rat oluşturdu. Ratlar rastgele olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Tüm gruplara 3 haftalık adaptasyon sürecinden sonra OA oluşturmak için intraartiküler 3 mg MIA uygulandı. İki hafta sonra denemenin tedavi aşamasına başlandı. Birinci grupta mikrokırık tekniği uygulamasını takiben intraartiküler serum fizyolojik uygulandı (Mikrokırık grubu). İkinci grupta mikrokırık tekniği uygulamasından sonra HA uygulandı (Mikrokırık+HA grubu). Üçüncü grupta HA (HA grubu) ve dördüncü grupta ise serum fizyolojik uygulandı (Kontrol grubu). OA oluşturulduktan 2 hafta sonra tedavi süreci başlangıcında ve tedavi süreci başladıktan sonra 10., 20., 30., 40. ve 50. günlerde ratların klinik ve radyolojik olarak değerlendirmeleri yapıldı. Bacak postür skorlaması, subkondral kemikteki skleroz skorlaması, osteofit skorlaması değerlendirmelerinde mikrokırık ve HA uygulanan gruplarda, mikrokırık ve HA'nın birlikte uygulandığı grup ve kontrol grubuna göre daha iyi sonuçlar elde edildiği görüldü. Ayrıca operasyon sonrası 50.gün ötenazi yapıldıktan sonra bütün gruplardaki ratların eklemleri açılarak makroskobik bulgu skorlaması açısından değerlendirildi ve diğer skorlamalardaki elde edilen sonuçların makroskobik bulgu skorlaması için de geçerli olduğu görüldü. Sonuç olarak, mikrokırık tekniğinin HA uygulaması ile birleştirilmesinin tedavi sürecine ilave katkı sağlamayacağı, hatta mikrokırık veya HA uygulamasının tek başına kullanılmasının daha olumlu sonuçlar ortaya çıkarabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE TREATMENT EFFICACY OF MICROFRACTURE TECHNIQUE AND INTRA-ARTICULAR SODIUM HYALURONATE INJECTION ON OSTEOARTHRITIS OF RATS Arda U. Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences, Department of Surgery Thesis of Master, Aydin, 2018. The aim of this study is to investigate of treatment efficiency of microfracture technique and intraarticular sodium hyaluronate injection on osteoarthritis of rats. The material of this study was 40 adult male Wistar Albino rats weighing 300-350 grams and 5-7 months old. The rats were randomly divided into 4 groups. All groups were treated with intraarticular 3 mg MIA to generate OA after 3 weeks of adaptation period and waited for 2 weeks. After 2 weeks, treatment period of the trial was started. In the first group, intraarticular saline was injected after the application of microfracture technique (Microfracture grup). In the second group, HA was injected after application of microfracture technique (Microfracture+HA group). Intraarticular HA was applied to the third group (HA group) and saline was applied to the fourth group (Control group). At the beginning of treatment period 2 weeks after OA induction and at day 10, 20, 30, 40 and 50 after the treatment process has started the rats were examined clinically and radiologically. In the assessments of leg posture scoring, subcondral bone sclerosis scoring and osteophyte scoring, it was observed that the results were better in the microfracture group and HA group than microfracture+HA and control group. In addition, after 50 days of euthanasia after operation, joints of rats in all groups were opened and assessed and scored in terms of macroscopic findings and it was seen that the results obtained in other assesments were similiar for macroscopic finding scoring. As a result, it has been determined that combining the microfracture technique with the HA application will not provide an additional contribution to the treatment process and using of microfracture or HA alone may produce more positive results.