Yetişkin gençler Türkiye bocce şampiyonasına katılan takımların başarı düzeyleriyle denge ve fiziksel aktivite seviyelerinin incelenmesi
Young adults participating in Turkey bocce championships with the team success levels investigation of balance and physical activity levels
- Tez No: 512733
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYDİ AHMET AĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bocce, Fiziksel aktivite, Denge, Yaşlılıkta spor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
YETİŞKİN GENÇLER TÜRKİYE BOCCE ŞAMPIYONASINA KATILAN TAKIMLARIN BAŞARI DÜZEYLERİYLE DENGE VE FİZİKSEL AKTİVİTE SEVİYELERİNİN İNCELENMESİ Amaç: Bu araştırma 60 yaş üstü master bocce oyuncularının yaş, antreman süresi, denge ve fiziksel aktivite paremetrelerinin, takımların başarı düzeyine etkisini incelemek için yapılmıştır. Materyal ve Metot: Şampiyonada ilk 20'ye giren takımlardan, aldığı puan sıralamasına göre her 4 takım bir başarı düzeyini oluşturacak şekilde seçildi ve 5 başarı düzeyi oluşturuldu. Her takım 5 sporcudan, her başarı düzeyi de 20 sporcudan oluşmaktadır. Grupların eşit alınması amacıyla çalışmaya 100 kişi dahil edilmiştir. Araştırmada kullanılan veriler, Kişisel Bilgi Formu, Yaşlılar İçin Fiziksel Aktivite Ölçeği, Berg Denge Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi, SPSS ile One-Way Anova ve Pearson Korelasyon Analizi yapılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırmada, takımların yaş ortalaması 70,91±6,27 yıl olup, yaş ile takım başarı düzeyi arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sadece fiziksel aktivite düzeyi ile takım başarı düzeyi arasında istatiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. (p< ,05). Yaş ile; berg denge skoru, toplam fiziksel aktivite skoru ve haftalık antreman süresi parametreleri arasında negatif yönde bir ilişki (p< ,005); denge ile, fiziksel aktivite düzeyi ve haftalık antreman süresi değerleri arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu bulunmuştur (p< ,001), Sonuç: Sadece fiziksel aktivite düzeyinin takım başarısını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Master bocce oyuncularında yaş; denge, fiziksel aktivite düzeyi ve haftalık antrenman süreleriyle ters orantılı bulunmuştur. Denge, fiziksel aktivite ve haftalık antreman süresi arasında pozitif yönde anlamlı bir ılişki görülmüştür. Bocce antrenörlerinin başarılı takım oluşturmaları için, takıma oyuncu seçerken yaşlıların fiziksel aktivite seviyesini göz önünde bulundurmaları önerilir.
Özet (Çeviri)
YOUNG ADULTS PARTICIPATING IN TURKEY BOCCE CHAMPIONSHIPS WITH THE TEAM SUCCESS LEVELS INVESTIGATION OF BALANCE AND PHYSICAL ACTIVITY LEVELS Aim: This research over 60 years of age Master bocce players, training time, balance and physical activity parametres was performed to examine the effect of the level of success of the team. Material and Method: From the first 20 teams in the championship, according to the ranking of the points received, 4 teams were determined to form a success level and 5 success levels were established. Each team consists of 5 athletes, each successive level consists of 20 athletes. 100 people were included in the study to ensure that the groups were equal. The data used in the research were obtained by using Personal Information Form, Physical Activity Scale for the Elderly, Berg Balance Scale. The evaluation of the data was done by SPSS and One-Way Anova and Pearson Correlation Analysis. Results: In the study, the average age of the teams was 70.91 ± 6.27 years and there was no significant difference between age and team achievement level.