Okçuların dikkat ve performans düzeylerinin zekâ türleri ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of attention and performance level of archers relation to types of intelligence
- Tez No: 512764
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çoklu zeka, dikkat, okçuluk, performans, Multiple intelligence, carefulness, archery, performance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET OKÇULARIN DİKKAT VE PERFORMANS DÜZEYLERİNİN ZEKA TÜRLERİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmanın amacı, 14-20 yaş arası okçularda dikkat ve performans düzeylerinin zeka türleri ile ilişkisini araştırmaktır. Bu çalışma iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlayan ilişkisel tarama modeli özelliklerini taşıyan nicel bir çalışmadır. Metodoloji olarak, çalışma kapsamında olası sebep sonuç ilişkileri ile ilgili yararlı çıkarımlar elde edilmesi amacıyla tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye okçuluk şampiyonasına katılan 3045 erkek ve kadın sporcudan 14-20 yaş aralığındaki yarışmacılar oluşturmaktadır. Çalışma örnekleminin belirlenmesinde gelişigüzel örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya, Türkiye'de yarışmaya katılan 14-20 yaş aralığındaki yaklaşık 3045 okçudan gelişigüzel örnekleme yöntemiyle, kayıp veriler de dikkate alınarak seçilen 400 gönüllü sporcudan 347 okçu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak çoklu zeka ölçeği ve dikkat testinden yararlanılmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan sporcuların Türkiye şampiyonasındaki performansları da yarışma sonuçlarına göre değerlendirilmiştir. Yapılan araştırmada elde edilen sonuçlara göre okçuların zeka türleri ile dikkat ve performans düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunduğu görülmektedir. Okçuların zeka türleri ile dikkat düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelediğimizde; zeka türlerinden mantıksal zeka alt boyutu ile pozitif yönde düşük düzeyde ilişki görülürken doğacı zeka alt boyutu ile düşük düzeyde negatif ilişki görülmektedir. Okçuların zeka türleri ile performansları arasındaki ilişkiyi incelediğimizde ise; zeka türlerinin bedensel zeka ve varoluşçu zeka alt boyutlarında düşük düzeyde pozitif yönde ilişki görülürken, doğacı zeka alt boyutunda negatif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to investigate the relationship between carefulness and performance levels and intelligence types on archers in the age range 14-20. This study is a quantitative study that has the attributes of a relational screening model aimed at examining the relationship between two or more variables. As a methodology, a screening model was used to obtain useful conclusions about possible causal relationships in the study context. The population of the study consisted of competitor in the age range 14-20 from athletes 3045 man and woman that was participating archery championships in Turkey. The random sampling method was used in determining the study sample. Working groups from the 3045 total of archers in Turkey in the age range 14-20 who participated in the contest, selected taking into account the missing data constitute 347 archers out of 400 volunteer athletes. The imagery inventory and carefulness test was used as data collection tool in the research. In addition, the contestants participated in the survey championship performance in Turkey was evaluated according to the competition results. According to the research results, it was determined that there is meaningful relationship between archery intelligence types with carefulness and performance levels. When we examine the relationship between the intelligence types of archers and carefulness levels; while there was found that the logical intelligence sub-dimension of the intelligence types was associated with a low level in the positive direction, there was observed that there was a low negative correlation with the naturalistic intelligence sub-dimension. When we examine the relationship between the intelligence types of archers and performance levels; while there was found intelligence types have a low positive correlation with physical intelligence and existential intelligence subscales, there was observed that there was a significant low correlation in the negative direction in the natural intelligence sub-dimension.