Ghrelin ve oreksin reseptör agonistlerinin morfin analjezisi ve toleransı üzerine etkileri
The effects of ghrelin and orexin receptor agonists onmorphine analgesia and tolerance
- Tez No: 512763
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Hexarelin, SB 334 867, Oreksin, Morfin Analjezisi, Morfin Toleransı, Hexarelin, SB 334 867, Orexin, Morphine Analgesia, Morphine Tolerance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Morfinin analjezik etkisine karşı tolerans gelişim mekanizması tam olarak aydınlatılmış değildir. Bu tez çalışmasında amacımız, ghrelin ve oreksin reseptör agonistlerin morfin analjezisi ve toleransı üzerine etkisini sıçanlar üzerinde deneysel olarak araştırmaktır. Çalışmaya 126 adet (yaklaşık 220-240 gr ağırlığında) Wistar Albino sıçan dâhil edildi. Morfine karşı tolerans indüklemek için sıçanlara 3 gün boyunca 120 mg/kg morfin verildi ve 4. gün son doz morfinden sonra analjezi testleri ile tolerans değerlendirmesi yapıldı. Ghrelin reseptör agonisti hexarelin (10 mg/kg, i.p.) ve oreksin reseptör agonisti oreksin-A (10 μg/kg, i.p.) ve oreksin-B (15 μg/kg, i.p.) ile antagonistlerin morfin analjezisi ve toleransına etkilerini ölçmek amacıyla ilaç grupları ile salin grubu oluşturuldu (n=6). Analjezik etki değerlendirilmesi tail-flick ve hot-plate ağrı testleri ile gerçekleştirildi. Verilerin istatistik analizi tek yönlü ANOVA ve Tukey HSD (post-hoc test) testi ile yapıldı. P˂0.05 anlamlı olarak kabul edildi. Elde edilen bulgular, hexarelin ile morfinin (5 mg/kg, s.c.) birlikte verilmesinin morfinin analjezik etkisini anlamlı bir şekilde artırdığını gösterdi (Tukey; p˂0.05). Oreksin-A verilmesi morfin analjezisini istatistiksel olarak değiştirmezken oreksin-B ise anlamlı düzeyde azalmaya neden oldu (p˂0.05). Morfin tolerant sıçanlara hexarelin ve oreksin-B verilmesi ile morfinin analjezik etkinliğinde oluşan artış anlamlıydı (p˂0.05). Oreksin reseptör antagonisti olan SB 334 867 verilen grupta morfin toleransında anlamlı azalma görüldü (p˂0.05). Sonuç olarak, ghrelin reseptör agonisti morfinin analjezik etkisini artırırken oreksin-B azaltmıştır. Ayrıca hexarelin, oreksin-B ve SB 334 867 morfin toleransında anlamlı bir azaltıcı etki göstermiştir. Düşük doz morfin ile birlikte ilaç kullanarak güçlü analjezik etki için daha ileri çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The mechanism of tolerance to morphine analgesic effect is not fully elucidated. Our aim in this thesis work is to investigate the effect of ghrelin and orexin receptor agonists on morphine analgesia and tolerance experimentally on rats. One-hundred twenty six Wistar Albino rats (weighing approximately 220-240 g) were included in the study. To induce tolerance to morphine, the rats were given 120 mg / kg morphine for 3 days and tolerance was assessed by analgesia tests after the last dose of morphine on day 4. To measure the effects of antagonists on morphine analgesia and tolerance with the ghrelin receptor agonist hexarelin (10 mg / kg, i.p.) and orexin receptor agonist orexin-A (10 μg / kg, i.p.) and orexin-B (15 μg/kg, i.p.) was created salin and drug groups (n = 6). The analgesic effect was assessed by tail-flick and hot-plate pain tests. Statistical analysis of the data was done by one-way ANOVA and Tukey HSD (post-hoc test) test. P˂0.05 was considered as significant. The findings showed that co-administration of hexarelin with morphine (5 mg / kg, s.c.) significantly increased the analgesic effect of morphine (Tukey; p˂0.05). Orexin-A administration did not alter statistically morphine analgesia, whereas orexin-B resulted in a significant decrease (p˂0.05). When hexarelin and orexin-B given to morphine tolerant rats was significant the increase in morphine analgesic efficacy (p˂0.05). A significant decrease in morphine tolerance was observed in the group given SB 534 867, an orexin receptor antagonist (p˂0.05). As a result, the ghrelin receptor agonist increases the analgesic effect of morphine while reducing orexin-B. In addition, hexarelin, orexin-B and SB 334 867 showed a significant reduction in morphine tolerance. There is a need for further study for strong analgesic effect using drugs with low dose morphine.