Evlilik kararı alan çiftlerin doğurganlık ve ebeveynliğe ilişkin görüşleri ile aile planlaması tutumları
Opinions on fertility and parenting and family planning attitudes in couples who decided to get married
- Tez No: 512797
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP TOPATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aile planlaması, Doğurganlık farkındalığı, Ebeveynlik, Hemşirelik, Tutum. Ebru, ÖZCAN, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Samsun, Haziran-2018, Attitude, Family planning, Fertility awareness, Nursing, Parenting. Ebru ÖZCAN, Master's Thesis Ondokuz Mayıs University - Samsun, January-2018
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET EVLİLİK KARARI ALAN ÇİFTLERİN DOĞURGANLIK VE EBEVEYNLİĞE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ İLE AİLE PLANLAMASI TUTUMLARI Amaç: Bu çalışma evlilik kararı alan çiftlerin doğurganlık ve ebeveynliğe ilişkin görüşleri ile aile planlaması tutumlarını incelemek amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Temmuz 2017- Eylül 2017 tarihleri arasında Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı İlkadım Toplum Sağlığı Merkezi Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezine evlilik nedeniyle sağlık raporu almak üzere çift olarak başvuran ve çalışmaya katılmaya gönüllü 252 çift (504 kişi) ile gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından literatür tarama yoluyla geliştirilen kadın ve erkeğe ait soru formu (Ek 1 ve Ek 2) ve“Aile Planlaması Tutum Ölçeği (Ek 3)”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi, IBM SPSS V23 ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan kadınların yaş ortalamaları 25,29 ± 4,68, erkeklerin ise 27,84 ± 4,30'dur. Çiftlerin tamamına yakınının çocuk sahibi olmak istedikleri ve çocuk sahibi olmayı çok önemli buldukları saptanmıştır. APTÖ (Aile Planlaması Tutum Ölçeği) ortanca değeri kadınlarda 117(34-170), erkeklerde 112,5(34 -170)'dir ve cinsiyete göre farklılık göstermektedir (p=0,004). Çiftlerin çocuk sahibi olmak için en önemli kriterleri, istikrarlı bir ilişki ve sorumluluğu paylaşacak bir partnere sahip olmaktır. Ebeveyn olduklarında ise birey olarak gelişeceklerini, gerçek bir aile olacaklarını ve yaşamın daha eğlenceli hale geleceğini düşünmektedirler. Sonuç : Katılımcıların APTÖ puanlarının ve doğurganlık farkındalıklarının orta düzeyde olduğu ve çiftlerin ebeveynliğe yönelik pozitif yönde ve benzer görüşlere sahip oldukları belirlenmiştir. Doğum ve kadın sağlığı hemşireleri tarafından evlilik kararı alan çiftlere eğitim verilmesi ve doğurganlığa ilişkin ulusal düzeyde farkındalık yaratmak için daha fazla çalışmaya öncelik verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPINIONS ON FERTILITY AND PARENTING AND FAMILY PLANNING ATTITUDES IN COUPLES WHO DECIDED TO GET MARRIED Objective: This cross-sectional study aimed to examine opinions on fertility and parenting and family planning attitudes in couples who decided to get married. Material and Method: The study was conducted with 504 people (252 couples) who admitted to the İlkadım Public Health Center's Mother Child Health and Family Planning Center between July and September 2017 in order to obtain a health certificate to get married and who agreed to participate in the study. Data was collected using the questionnaire form (Appendix 1 and Appendix 2) developed by the researcher according to the literature and the“Family Planning Attitudes Scale”(Appendix 3). Data was analyzed using the IBM SPSS V23 software. Results: Mean age of the women was 25.29 ± 4.68, while mean age of the men was 27,84 ± 4,30. It was determined that almost all of the couples wanted to have children and that they found having children very important. Mean FPAS (Family Planning Attitudes Scale) total score was 117(34 -170) in women and 112.5(34 -170) in men and showed a significant difference by gender (p=0.004). The most important criteria for having children was found to be a steady relationship and having a partner who is willing to share this responsibility. The couples thought that they would progress as individuals, be a real family, and that life would be more fun when they became parents. Conclusion: It was determined that the participants had FPAS scores and fertility awareness at medium levels and that the couples had positive and similar opinions on parenting. It is recommended for obstetrics nurses to provide training for couples who decided to get married and also to prioritize research in order to increase national awareness on fertility.