Bilgisayar destekli PCB makinesinin geliştirilmesi ve uygulanması
Development of computer aided PCB machine
- Tez No: 512836
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN SALİHMUHSİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: PCB, sürücü devresi, step motor, PCB, driving circuit, stepper motor
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 61
Özet
Günümüzde birçok alanda etkin bir şekilde kullanılan üç eksenli hareket mekanizmaları gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Endüstrinin vazgeçilmez bir parçası olan bu mekanizmalar gün geçtikçe günlük yaşamın içinde yer almaktadır. Özellikle yüzeylere uygulanacak işlemler için büyük önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasında elektrikle çalışan neredeyse bütün cihazların içerisindeki birçok elemanın üzerine yerleştirildiği ve elektriksel bağlantılarının sağlandığı baskı devre kartlarının (PCB) üretiminin insan müdahalesine gereksinim duymadan otomatik olarak gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Baskı devre kartlarının otomatik bir şekilde üretimini sağlamak amacıyla bir bilgisayar, tarafımızca tasarlanan sürücü devre ve kazıma devre baskı makinesi kullanılmıştır. Mekanik aksanı yatay düzlemde hareket ettirebilen iki adet step motor bulunmaktadır. Bu çalışmada daha önceki yaptığımız çalışmalarda önemli bir eksiklik olan step motorların anahtarlanmasıyla mekanik aksanlarda meydana gelen titreşimleri azaltmak amaçlandı. Bunu sağlamak amacıyla step motorların elektriksel bağlantı noktalarına, anahtarlama sinyalleri yerine aralarında 90º faz farkı bulunan faz genlikleri aynı olan işaretler uygulandı. Böylece mekanik sistemde daha az titreşim olduğu ve makinenin daha az gürültü oluşturduğu gözlemlenmiştir. Mekanik aksanların dinamik yüklerdeki azalmaya bağlı olarak daha uzun ömürlü olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, three-axis motion mechanisms, which are used effectively in many areas, are becoming increasingly important. These mechanisms, which are an indispensable part of the industry, take place in everyday life. It is especially important for processes to be applied to surfaces. In this thesis, it has been ensured that the production of printed circuit boards (PCB) in that they are placed on many elements in almost all electrically operated devices and electrical connections are made, are carried out automatically without the need for human intervention. A computer, a driver circuit designed by us and a scraper circuit printing machine are used in order to automatic production of printing circuit boards. There are two stepper motors that can move the mechanical axle in the horizontal plane. In this study, it was aimed to reduce vibrations in mechanical accents by switching of stepper motors, which is a major deficiency in our previous studies. In order to achieve this, the electrical connections of the stepper motors were applied signals with the same phase amplitudes, with 90 ° phase difference between them, instead of switching signals. It is observed that there is less vibration in the mechanical system and less noise in the machine. It is thought that mechanical accents will last longer due to the decrease in dynamic loads.