Serapias vomeracea subsp. laxiflora (Soó) Golz and Reinhard (Orchidaceae)' nın mikorizal funguslarının çimlenme üzerine etkisi
Mycorrhizal fungi of Serapias vomeracea subsp. laxiflora (Soó) Golz and Reinhard (Orchidaceae) effect of germination
- Tez No: 512837
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÖZDENER KÖMPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Orkide, Fungus, Mikoriza, Simbiyotik, Çimlenme, Orchid, Fungus, Mycorrhiza, Symbiotic, Germination
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada Serapias vomeracea subsp. laxiflora (Soó) Golz and Reinhard (Orchidaceae) tohumlarının simbiyotik yöntemler ile çimlenmesi ve gelişmesi incelenmiştir. Simbiyotik kültür çalışmalarında, Serapias vomeracea subsp. laxiflora köklerinden vejetatif yapıların toprak üzerinde görüldüğü aydan köklerin tamamen kuruduğu aya dek izole edilen funguslar morfolojik olarak tanımlanmış, Serapias vomeracea subsp. laxiflora tohumlarının çimlendirilmesindeki etkileri belirlenmiştir. Rhizoctonia benzeri bu fungal izolatların hepsi tohum çimlenmesini teşvik etmiş, en yüksek çimlenme oranları sırasıyla Svl 22, Svl 30, Svl 29, Svl 21, Svl 31 ve svl 19 kodlu fungal izolatlarda görülmüştür. Bu izolatlar arasında tohum ve fide gelişimini en iyi destekleyen izolat Svl 22 kodlu izolat olarak tesbit edilmiştir. Rhizoctonia dışı olan Svl 20 kodlu izolat ise çimlenmeyi teşvik etmemiştir. Serapias vomeracea subsp. laxiflora tohumlarının farklı karbon kaynaklarına göre gelişimleri incelenmiş ve karbon kaynaklarının tohumların gelişmesinde etkili olduğu, en iyi gelişmenin ise sukroz içeren ortamda olduğu görülmüştür. Ayrıca hem simbiyotik ortamda gelişen Serapias vomeracea subsp. laxiflora fideleri hemde farklı karbon kaynaklarını içeren ortamlardaki fideler seraya aktarılmış ve bu fidelerin gelişimleri gözlemlenmiştir. Serada 3 ay sonunda gelişen fideler doğal ortamına aktarılmış ve burada 8 ay sonunda ilk yumru oluşumu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, germination and development of Serapias vomeracea subsp. laxiflora seeds with symbiotic methods were investigated. In symbiotic culture studies, fungi isolated in time that the vegetative organs are visible on the ground until the roots are completely dry, from Serapias vomeracea subsp. laxiflora roots and morphologically defined, effects of germination of Serapias vomeracea subsp. laxiflora seeds were determined. All these fungal isolates, such as Rhizoctonia, promoted seed germination, with the highest germination rates seen in fungal isolates Svl 22, Svl 30, Svl 29, Svl 21, Svl 31 and svl 19, respectively. Among these isolates, the isolate Svl 22 encoding isolate was the best supporting seed and seedling development. The Svl 20 encoded isolate, other than Rhizoctonia, did not encourage germination. The growth of Serapias vomeracea subsp laxiflora seeds was investigated with respect to different carbon sources and carbon sources were found to be effective in the development of seeds and the best development was in sucrose-containing medium. Serapias vomeracea subsp laxiflora fidelity grown in both symbiotic media were also transferred to pot in different carbon sources containing media and the development of these fidelities was observed. The seedlings developed at the end of 3 months in the pot was transferred to its natural environment and the first tuber formation was observed after 8 months.